Ni so više nije jeftina: Treba izdvojiti i do 20 evra za kilogram

Ovu svotu novca treba izdvojiti za najskuplji oblik, takozvani "cvet" koji se kristališe na površini vode

Autor: Srđan Ristić
01.08.2023. 20:15
  • Podeli:

Ušuškana iza poluostrva na južnoj ivici Bretanje u Francuskoj, industrija morske soli je u punom jeku, a farmeri sakupljaju "belo zlato" koje se u svetskim kulinarskim krugovima smatra vrhunskim sastojkom za kuvanje.

Sakuplja se tako što se isparava morska voda u pojedinačnim ćelijama blata, koje se zatim grabulja. 

So se na ovim prostorima uzgaja na isti način još od srednjeg veka.

Sebastijen Ver proveo je decenije radeći u rafineriji na obali Atlantika. 

Kaže da je odustao od poslovanja sa naftom - crnog zlata - zbog soli - ili kako ga još zovu 'belog zlata' da bi bio bliži prirodi.

Solana je pogon za industrijsko dobijanje morske soli, koja se iz vode izdvaja isparavanjem u sistemu velikih plitkih bazena.

Proces isparavanja započinje u prvom bazenu u kojem je koncentracija natrijum hlorida najmanja, a završava u zadnjem, u kojem je morska voda toliko prezasićena da se ona taloži na dnu bazena.

Proces počinje u proleće, a završava se u jesen kada se so skuplja u procesu koji se zove "berba soli".

Morsku so iz solana Gerande mnogi kuvari poštuju kao jednu od najboljih te vrste.

Svaka pojedinačna ćelija daje više od jedne tone u prosečnoj sezoni. 

Najskuplji oblik je takozvani "cvet" koji se kristališe na površini vode. On se prodaje po ceni od 20 evra po kilogramu, a izvozi u više od 60 zemalja širom sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()