Ograničiti ili reciklirati: Plastika za jednokratnu upotrebu sve više zagađuje svet

Na samitu u Keniji glavna dilema bila je da li da se ograniči proizvodnja plastike ili da fokus bude na boljem recikliranju otpada.

Autor: Srđan Ristić
24.11.2023. 23:30
  • Podeli:
Plastika Kenija reutgers-6558df7212ed5.webp Foto: Reuters

Pregovarači iz oko 175 zemalja ove sedmice okupilo se u Najrobiju da iznesu detalje o tome šta bi mogao biti prvi globalni sporazum za
rešavanje krize zagađenja plastikom. Uprkos zabrani plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u Keniji 2017, zagađenje plastikom domaćina
ovog samita ostaje i dalje jedna od njihovih glavnih briga.

Ovo je kenijska deponija Dandora - glavno smetlište u Najrobiju i jedna od najvećih deponija na svetu.

Puna je plastike za jednokratnu upotrebu, uprkos naporima Kenije poslednjih godina da smanji svoj uticaj na životnu sredinu. Ta država je pre pet godina nametnula najstroži zakon na svetu protiv plastičnih kesa. Kenijci koji proizvode, prodaju ili čak koriste plastične kese rizikuju zatvorsku kaznu do četiri godine ili novčanu kaznu od 40.000 dolara.

Istočnoafrička nacija je pre 3 godine proširla svoj zakon o upravljanju otpadom koji sada stavlja odgovornost na proizvođače da pravilno odlažu svoje proizvode. Lokalna firma za mlečne proizvode prihvatila je novi zakon tako što je svoje bele PET boce za mleko zamenila prozirnim bocama.

"Odlučili smo da ponovo iskoristimo oko 30 odsto ambalaže i da je učinimo poluprovidnom. Ove godine smo promenili pakovanja za jogurt i mleko. Dobili smo veoma pozitivne povratne informacije od reciklera jer se nova providna plastika mnogo bolje reciklira od prethodne", pojašnjava Rosalid Rwaru iz  Bio foods Products.

Iz kompanije za recikiranje tvrde da je bolji odabir plastike jedno od rešenja.

"Prozirni PET je bolji jer lako možemo da ga potpuno recikliramo i vratimo na tržište izbegavajući lošiju plastiku. To što sada proizvođači preuzimaju malo odgovornosti je veoma dobro", dodaje Dominic Kagwi, generalni direktor kenijske kompanije za reciklažu Sid.

Plastika za jednokratnu upotrebu značajnodoprinosi globalnom zagađenju. Otpad na kraju završi na deponijama, okeanima i drugim prirodnim sredinama gde su im potrebne stotine ili čak hiljade godina da se razgrade. Na samitu u Keniji glavna dilema bila je da li da se ograniči proizvodnja plastike ili da fokus bude na boljem recikliranju otpada. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()