Oluja i crveni meteoalarm, kiša i gromovi - ovako se treba ponašati kada vas zadesi nevreme na otvorenom

Najbezbednije je da ostanemo kod kuće kad god je to moguće, a kada je najavljena oluja

Autor: Andrea Radovanović
23.05.2024. 19:37
  • Podeli:

Olujno nevreme, grmljavine i jake kiše poslednjih dana u Srbiji ugrožavaju materijalna dobra, ali i ljudski život. U najvećoj opasnosti od vremenskih nepogoda smo onda kada nas nebo iznenadi, pa se u trenutku oluje nađemo na otvorenom. 

Šta tada da radimo?

Dok je pomalo vetrovito i pada sitna kiša - dobro je. Ne valja kad zagrmi i naoblači se. Oluja ne traje dugo i zbog toga je najbolje čekati da prođe. Stručnjaci kažu da su zgrade u blizini siguran zaklon.

"Gromobrani svakako pomažu, oni će da pokupe to naelektrisanje koje se prenosi atmosferskim pražnjenjem, tako da zgrade koje imaju gromobrane, a to su obično više zgrade, nekih 10-15ak metara, one su dobre za štićenje", objašnjava profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Jovan Cvetić.

Treba izbegavati visoko drveće, jarbole, stubove, telefonske kablove i električne vodove. Ako se i desi na vas ona zadesi negde u gradu, imate mnogo više mogućnost da se negde sklonite. Ima zaklona, ima dosta zgrada, a svakako možete ući u automobil ili u autobus. 

Potrebno je samo da odmah odložite kišobran i da ugasite mobilni telefon. Međutim, mnogo veći problem je kada vas oluja sačeka u potpunosti pod vedrim nebom. U problemu smo kada se nađemo blizu reke ili na vrhu brega, jer je u tom slučaju veća verovatnoća od udara groma.

"Ako ste baš na otvorenom onako goli što bismo rekli, onda nikako ne treba da se sklanjate ispod drveta ili tako nešto, nego bi trebalo čovek da čučne, da smanji siluetu maksimalno ili u neki jarak ili negde gde je neka rupa", kaže za UNU Cvetić. 

Čak ni jarak ili rupa nisu potpuna zaštita ako ste napolju za vreme oluje, zato je najbolje ne izazivati prirodu.

"Najvažnija stvar u vezi oluja i olujnog nevremena jeste da ljudi prate prognoze, da uoče situacije tj. da čuju kada je najavljen crveni meteolarm i da u tom danu malo reorganizuju svoj život, da se ne bi suočili sa najneprijatnijim posledicama olujnog nevremena, jer i prethodnih dana smo imali slučaj da je jedna osoba stradala, jer je drvo palo na nju", objašnjava meteorolog Vladimir Đurđević. 

Najbezbednije je da ostanemo kod kuće kad god je to moguće. A onda kada nije - neophodno je da se pridržavamo saveta stručnjaka da lekciju od prirode ne bi sačekali nespremni. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()