Pomračenje Sunca: Danas oku vidljivo, nekad predmet sujeverja

U Beogradu je maksimum pomračenja bio u 12:30, a u Banjaluci pet minuta ranije

Autor: Srđan Ristić
25.10.2022. 19:28
  • Podeli:

Šta ste danas radili u 11:22? Možda ste bili na poslu ili u školi, ali mi smo baš u tom trenutku iz narodne opservatorije u Beogradu posmatrali početak delimičnog pomračenja Sunca.

U Beogradu je maksimum pomračenja bio u 12.30, a u Banjaluci pet minuta ranije. Zahvaćeno je bilo oko 40 odsto sunčeve površine. Zanimljivo je da je ta pojava najvidljivija bila stanovnicima Sibira, gde je bilo zaklonjeno čak duplo više, oko 80 procenata Sunca. Stručnjaci tvrde da je pomračenje potpuno prirodna pojava.

"Mesec kruži oko Zemlje, a zemlja oko Sunca. I zbog njihove promene položaja u jednom trenutku Mesec prosto stane između Zemlje i Sunca. I mi se tada nađemo u sunčevoj senci", pojašnjava Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Bezbedno posmatranje Sunca podrazumeva da se ta pojava ne gleda golim okom. Potrebni su posebni astronomski uređaji, kao što su teleskopi, teleobjektivi ili posebna stakla. Najbolje se može videti projekcijom na papir. 

Godine 1999. se moglo posmatrati skoro pa potpuno pomračenje Sunca. Međutim, iako je deo sveta uživao u tom prizoru, u našem regionu su vladala mišljenja da je izuzetno opasno. 

"Zapravo, u tim godinama su vladala kontroverzna mišljenja, koja su bila posledica nekonsultovanja struke i lošeg informisanja javnosti da je to jedna opasna pojava da se treba sakriti u kuće, spustiti roletne, staviti ćebad na prozore. Pa čak jedna od anegdota sa naše kule, da je jedna gospođa zvala, raspitivala se, da li i da svom kućnom ljubimcu stavi naočare na oči", priseća se dr Branislav Rovčanin.

Pomračenje Sunca se obično dešava dva puta godišnje. Ove godine je bilo u aprilu i oktobru. Novo se očekuje 20. aprila sledeće godine, mada ono neće biti vidljivo iz našeg regiona.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()