Skoplje pod smogom: Komšije muče muku sa zagađenjem - ova grupa građana najugroženija

Građani se žale da vetra nema i da se zbog vazduha osećaju kao da su bolesni

Autor: Srđan Ristić
05.01.2024. 20:30
  • Podeli:

Da Srbija muku muči sa zagađenjem tokom zime pokazuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine, prema kojima je u decembru ove godine više od 10 gradova u kojima se prati kvalitet vazduha imalo više od 15 dana kada su izmerene vrednosti zagađujućih PM10 čestica bile veće od dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru. Još gora slika je u komšijskoj Severnoj Makedoniji.

Vidljivost je bila slaba u Skoplju jer je gust smog obavio glavni grad Severne Makedonije, inače jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Kvalitet vazduha u gradu bio je izuzetno loš, prema Evropskoj agenciji za životne sredine.

Građani se žale da vetra nema i da se zbog vazduha osećaju kao da su bolesni, pogotovo oni u starijim godinama. Ovakav vazduh je posebno nepovoljan za one sa respiratornim tegobama. 

Jedan od faktora koji doprinose prljavom vazduhu u Severnoj Makedoniji i na Balkanu je energetski sistem, gde ugalj i dalje obezbeđuje 40 odsto energije u zemlji prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

"Svake godine se nalazimo u istom ciklusu, gde nemamo prave mere za rešavanje problema i često čujemo izgovore onih koji su na funkciji za rešavanje ovog pitanja", kaže Gorjan Jovanovski iz organizacije "Zeleni grad". 

Planovi za napuštanje uglja odloženi su 2021. godine kada se Evropa suočila sa energetskom krizom zbog rata u Ukrajini, a Skoplje je moralo da ponovo otvori neaktivnu elektranu na ugalj Oslomej kako bi smanjio uvoz električne energije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()