Šta utiče na zagađenje vazduha u Beogradu

Beograđani su se danas probudili u najzagađenijem gradu na svetu.

12.10.2022. 20:08
  • Podeli:

Jutros, nešto pre osam sati, Beograd je poneo neslavnu titulu. Prestonica Srbije je danas bila najzagađeniji glavni grad na svetu. Prema podacima IQAir, vazduh u Beogradu nije zdrav i stručnjaci savetuju da se što manje vremena provodi napolju.

Zašto je takva situacija?

Danas je Miholjdan, veruje se, dan kada nastupa prava jesen. Ali, za Beograđane i dan kada su se probudili u najzagađenijem gradu na svetu. Saobraćaj svakako zagađuje vazduh koji dišemo, ali pitanje je - šta je najveći uzork za nezdrav vazduh.

"Ovo je jedan uobičajeni scenario, kada počne grejna sezona, odnosno, kada se aktiviraju individualna ložišta. Posebno je to slučaj pri, takozvanom, prvom paljenju. Tada se u atmosferu sve ono što se taložilo tokom letnje sezone kada nije bilo grejanja. Tada su štetne emisije iz individualnih ložišta posebno velike. Ključno je da se eliminišu štetne emisije, da se daljinski sistemi uvedu u naselja i lokale koji imaju individualna ložišta. Dakle, da se izbace ta čvrsta goriva - ugalj, drva, i da se pređe na goriva koja su ekološki prihvatljivija", kaže Andrej Šoštarić, načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u ZZJZ.

Dok tada stručnjaci savetuju da se nose maske i da se što manje provodi vreme napolju. Ipak, građana je na ulicama mnogo te smo ih pitali - da li osete zagađenje vazduha i da li im smeta.

Građani kažu da im ne smeta jer su navikli, kako kažu, na ovom vazduhu su rođeni.

Jedna od ispitanih građanki kaže da smatra da je Prokuplje zagađenije od Beograda i da se to oseća u vazduhu.

Odmah nakon naše prestonice, najzagađeniji je Nju Delhi. Međutim, ne kaska ni Sarajevo koje je u 15 najzagađenijih gradova.

"Kada su u pitanju, ne samo Sarajevo i Banjaluka, nego i ostali BE-HA gradovi, muku mučimo uglavnom sa emisijama malih kućnih ložišta. Svuda je to dominantan izvor zagađenja, što su pokazale najnovije studije koje je u BiH sprovela Švedska agencija za zaštitu sredine", kaže Anes Podić, ekološki aktivista iz BiH.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, samo u Srbiji zbog zagađenog vazduha godišnje pre vremena umre više od 6.500 ljudi. Odgovornost za to snosi svako od nas. Zato, hajde današnji, ne tako lep dan, da iskoristimo da unesemo velike i značajne promene.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()