Švajcarci otišli korak dalje: Pomoću 3D štampe isprintali materijal za pravljenje zida

Tim švajcarskog intitututa u Cirihu razvio je robota koji može 3D štampom od materijala na bazi zemlje, bez cementa, da napravi zid.

Autor: Srđan Ristić
20.10.2024. 21:40
  • Podeli:

Iako širom sveta važi za najpogodniji materijal za izgradnju, beton ujedno ima i veliki uticaj na kvalitet i budućnost života na planeti. Proizvodnja njegovog glavnog sastojka, cementa, doprinosi sa čak 8 odsto globalnih emisija ugljen-dioksida. Švajcarski naučnici su za to možda pronašli rešenje.

Tim švajcarskog intitututa u Cirihu razvio je robota koji može 3D štampom od materijala na bazi zemlje, bez cementa, da napravi zid.

"Najveći rezultat izgradnje je zapravo ovaj iskopani materijal. Proces je osmišljen tako da materijal bude povoljniji i da ne uključuje cement. Koristi mešavinu koja je većinski zemlja, a deo materijala potiče od lokalnog otpada sa gradilišta sa minimalnom količinom aditiva kao što su mulj i glina", kaže Loren Vazi, inženjer i arhitekta.

Tehnika koristi jedinstveni pristup 3D štampanju, u kojem robot ispušta grudve građevinskog materijala brzinom od 10 metara u sekundi, spajajući ih pri udaru i tako postepeno formirajući zid. Mešavina građevinskog materijala nabacuje se sloj po sloj. Proces je efikasniji od tradicionalnog 3D štampanja jer nema potrebe da se čeka da se prethodni sloj osuši pre nego što se nanese sledeći. Na ovaj način nije potrebna ni oplata ili kalup koji obično drži beton dok se suši.

"Mi povezujemo dve metode izgradnje. Sa jedne strane imate štampanje koje ima ograničenja jer je sporo, ali sa druge strane, imate metodu gde sabijate materijal u kalup. Mi u osnovi pravimo materijal velikom brzinom i sabijamo ga u slojeve pri udaru", dodaje Vazi.

Štampač je montiran na različite platforme, uključujući i autonomni bager, koji je razvila laboratorija za robotske sisteme u Cirihu, i do sada je korišćen za uspešnu izgradnju struktura visokih do 3 metra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()