Vremenske muke u Evropi: Kiša pljušti, sneg ne prestaje, poplave svuda

Dok se jedni bore s poplavama i kišom, drugi su u problemima sa snegom.

Autor: Nikolina Fržović
18.01.2023. 19:53
  • Podeli:

Svedoci smo svakodnevnih slika nevremena koje se obrušilo na stari kontinent. Prizori poplava u Italiji i Španiji, preplavili su svetske medije.  

Poplave u  Veneciji posledica su raznih faktora od pogoršanja klime, povećanja nivoa mora i neobično visoke plime, do sleganja kopna.  

Sezona plima nije bila dovoljna da se aktiviraju barijere od poplava za vreme velikih voda. Usled poplava zlatna svetla zgrada na Trgu svetoga Marka imala su poseban odraz u vodi koja je preplavila trg i na taj način dala novi izgled kultnim znamenitostima, poput razglednice.

Ništa bolje nije ni u Španiji gde se na severu u gradu Laredu s poplavama bore još od ponedeljka. U ovom turističkom mestu, na obali Kantabrije, zbog poplava obustavljen je nastava u škola i na fakultetima.

Dok se jedni bore s poplavama i kišom, drugi su u problemima sa snegom. Obilne snežne padavine na severu Španije uzrokovale su poteskoće u saobraćaju.

Dok su se pešaci borili da dođu na posao, ralice su radile danonoćno, da bi sprečili veći kolaps u i onako usporenom saobraćaju. Za ova područja na severu Španije izdato je narandžasto upozorenje za obilne snežne padavine i udare vetra i do 61 kilometar na čas.

Zahlađenje koje je stiglo donelo je sneg i na prostore najviših brda u Belgiji, što je iznenadilo i lokalne palninare koji kažu da je to jasan znak promene klime.

Svedoci smo obilnih padavina proteklih dana koje su uslovile poplave u pojedinim delovima. Posledice klimatskih promena osećamo svi i krajnje je vreme da se svet potrudi da nađe adekvatno rešenje u smanjenju emisije štetnih gasova i njihovog uticaja na klimu.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()