Čuvena mađarska poslastica iza koje se krije ljubavna priča: Šomloi Galuška

Ukus koji priča priče

13.11.2024. 16:00
  • Podeli:
shutterstock mađarski kolač kafa ŠOMLOI GALUŠKA-6734b0ea482a5.webp Foto: Shutterstock

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana "Gundel" u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. 

Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je "šomloi galuška".

Potrebno je:

Za kore:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • 2 kašike čokolade u prahu ili kakao

 

Za vanila krem:

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 4 kašike brašna
  • vanilin šećer
  • 0,5 l mleka

Za punč:

  • 2,5 dcl vode
  • 200 g šećera
  • rendana kora pomorandže
  • 3 kašike ruma

 

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade
  • 3 dl vode
  • 100 g šećera
  • 1 dl ruma
  • komadić putera
  • suvo grožđe

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. Odvojeno mutite belanca, a žumanca umutite sa šećerima. Postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo pa polako sve sjedinite, prvo brašno u jaja, potom lagano dodamo i belanca. Smesu podelite na 2 dela, jedan deo ostaje žut, u drugi dodajemo kakao. Izlijte na jednu polovinu pleha žutu smesu, a na drugu tamnu. Temperaturu smanjite na 170 stepeni, pa pecite patišpanj oko pola sata. 

Vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom, brašnom, vanilinim šećerom i sve to dodajte u pola litre mleka. Mešajte na tihoj vatri, sve dok ne nestanu grudvice. 

Punč: Vodu prokuvajte sa šećerom, pa kuvajte nekoliko minuta. Umešajte rendanu koru od veće pomorandže, rum pa ostaviti da se prohladi. Čokoladni preliv: Polomite čokoladu, pa dodajte vodu, šećer, rum i puter. U rumu potopite suvo grožđe pa ga ocedite. 

Ređajte galušku sledećim redosledom: tamni biskvit, prelijte punč, suvo grožđe, orasi, vanila krem, žuti biskvit, punč, grožđe, orasi, vanila krem, pa čokolada, potom složeni kolač stavimo na hlađenje. Poslasticu dekorišite umućenom slatkom pavlakom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()