Da li se neosušena kobasica može ponovo sušiti ako se zaledi

Ponekad kad je minus sušeno meso se zaledi pa se ponovo odledi kada porastu temperature

13.01.2024. 07:30
  • Podeli:
kulen, kobasica pixabay-654d54bba4df1.webp Foto: Pixabay

Promjenljivo vrijeme i naglo zahlađenje donijelo je probleme za domaćine koji su okačili mesne prerađevine u sušare i započeli proces sušenja. Ima i onih koji su završili s dimljenjem, a kobasice iznijeli napolje na dodatno sušenje.

Meso na sobnoj temperaturi brzo propada

Ali, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može da rezultira propadanjem kobasica i drugih proizvoda.

U procesu sušenja dolazi do izdvajanja vode što obezbeđuje trajnost. Problem očuvanja može da se javi kod kobasica koje nisu potpuno osušene ili su poludimljene, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je veoma podložno kvarenju.

Svi negativni procesi koji se javljaju u svežem mesu mogu da se jave i u nedovoljno konzervisanom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen, a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog talasa i niskih temperatura, posle odmrzavanja u veoma kratkom periodu dolazi do razvoja procesa propadanja.

Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se kanap, ako ste je vezali tokom vešanja u sušari, kao i pojedinačni komadi. U svaku kesicu se stavlja onoliko komada koliko možete da pojedete u kratkom vremenskom periodu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakumiramo.

U slučaju da smo morali da presečemo kobasicu, mesto reza se premaže sa masti kako bi spreči direktan kontakt sa vazduhom.

Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba da je -18ºC, a posle toga može da se spusti do -16ºC.

Šta posle odleđivanja?


Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje može da se obavi u frižideru hlađenjem, ali kraće vreme.

Ukus i konzistencija zaleđenih proizvoda se menjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo da ih odmah potrošimo. Odleđivanje treba da je postepeno u frižideru i traje oko pet sati.

Kada želimo da ih skuvamo, to je najbolje učiniti tako što ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagrejavamo. Kada voda proključa kuva se još oko sedam minuta.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()