Recept je proveren, a ukus savršen
Foto: ShutterstockBaskijski kolač je rustikalni desert sličan sočnom tortu od sira, koji će se posebno svideti ljubiteljima klasičnih kolača. Njeni koreni datiraju iz 18. veka, ali je i danas veoma aktuelan, posebno tokom proleća kada se vraćamo pripremi osvežavajućih poslastica.
Ovo je izuzetno sočna, kremasta torta koja je veoma izdašna, što je čini idealnom za proslave i svečanosti. Smeša se pravi od krem sira, brašna, jaja i šećera, a za dodatni ukus možete je obogatiti i rumom ili bademima.
Peče se na višoj temperaturi od klasičnog kolača od sira, što mu daje prepoznatljivu bakarnu boju i oblik nalik na sufle, koji se nakon hlađenja slaže u sredini.
Upravo ovo udubljenje može da posluži kao savršena podloga za sveže voće, iako ovom desertu nisu potrebni dodaci – najbolji je takav kakav jeste, na sobnoj temperaturi, dan nakon što je napravljen.
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa i stavite rešetku na srednji nivo. Kalup za torte prečnika 26 cm (sa prstenom koji se može skinuti) namazati puterom ili neprijanjajućim sprejom i obložiti papirom za pečenje, ostavljajući papir da viri 5 do 7 cm iznad ivice.
Mešajte krem sir i šećer dok smesa ne postane potpuno glatka. To možete uraditi i ručno – mešati drvenom kašikom oko 5 minuta. Posolite, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, mešajući dok se sve dobro ne sjedini.
Ulijte slatku pavlaku i nastavite da miksate. Prosejte brašno direktno u smesu i kratko mešajte na najmanjoj brzini dok se potpuno ne sjedini.
Stavite pripremljenu smesu u kalup obložen papirom.
Pecite 50 do 60 minuta, dok gornji sloj ne dobije tamnu, gotovo zagorelu boju. Sredina torte ostaće pomalo sirova. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Tokom pečenja torta će se znatno podignuti, ali pri hlađenju će se središnji deo lagano spustiti.
Pre posluživanja uklonite obruč kalupa i nežno odvojite papir za pečenje. Poslužite na sobnoj temperaturi.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







