Kremasti kaneloni sa tunjevinom, lukom i paprikom - letnji italijanski recept

Kaneloni ne moraju prethodno da se skuvaju, ako ima dovoljno sosa

19.07.2024. 07:30
  • Podeli:
shutterstock_2381655489 kaneloni tunjevina-6699054c56851.webp Foto: Shutterstock

Mnogi ljubitelji paste će reći da vole punjenu testeninu, koja je uz to prelivena sosom. Neki će je kuvati na pari pa zapeći na usijanom tiganju, neki će se opredeliti za raviole, neki za enčilade, a mi ćemo vama dati recept za punjene kanelone. 

Italijanskih specijaliteta nikad nije na odmet, tako da ovaj recept je odličan za one koji su spremni da probaju stvari koje nisu tradicionalno srpske. 

Ovaj letnji recept podrazumeva da ćete vaše kanelone puniti tunjevinom u kremastom sosu, sa povrćem poput luka, maslina i paprike. 

Sastojci

  • 16-17 kanelona (manjeg prečnika)
  • 300 g tunjevine (sveža ili iz konzerve, u sopstvenom soku)
  • jedna veća vezica mladog luka
  • dve srednje crvene paprike
  • 4 čena belog luka
  • 100 g očišćenih zelenih maslina
  • 3-4 kašike prezli natopljenih s malo vode
  • so i biber
  • oko 2 kašike maslaca
  • 300 ml neutralne pavlake
  • 200 g krem sira
  • sveže rendan muskatni oraščić
  • oko 50 ml vode

 

Priprema

Ispržite na maslacu sitnije seckan crni luk, pa dodajte sitno seckanu crvenu papriku i beli luk. Ako se koristi sveža tuna, takođe je iseckajte sitno, pa propržite – a ako koristite konzerviranu, jednostavno ocedite vodu i sjedinite tunu s povrćem. Dodajte natopljene prezle, pa iseckajte masline i ubacite ih u fil. Posolite i pobiberite, po želji.

Uključite rernu na 180 stepeni. Namažite maslacem posudu odgovarajuće veličine, pa dobro nafilujte kanelone i poređajte ih u posudu u jednom sloju. Za ovu količinu korišćena je posuda prečnika 20×30 cm, a vi, svakako, pre filovanja, nađite posudu koja vam najviše odgovara.

Izmešajte krem sir, neutralnu pavlaku i muškatni oraščić, pa gusti sos razredite s malo vode i rasporedite preko kanelona, tako da budu skoro prelivene.

Pecite ih oko 25-30 minuta prekivene folijom, a zatim još 10 minuta bez folije, da se blago zapeku. Testenina će omekšati i upiti ostatke sosa. Poslužite je prohlađenu, uz salatu.

Kaneloni ne moraju prethodno da se skuvaju, ako ima dovoljno sosa i ako ih prvo pečete pokrivene folijom pošto će ne taj način omekšati. Takođe, kao i lazanje, ni kaneloni ne moraju da se vade iz rerne tačno u minut, pa su, za razliku od špageta i drugih vrsta testenine, praktičniji izbor kad vam dolazi društvo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()