Novi trend u svetu: Žene ovaj proizvod koriste umesto kora za pitu, skoro da i nema kalorija

U nastavku pročitajte zašto je uvek dobro imati piričani papir u kuhinji te proverite par ideja za korištenje koja nam donose savetnici za ishranu

28.02.2025. 08:33
  • Podeli:
pirinčani papir shuttterstock-67c166573e971.webp Foto: Shutterstock

Pirinčani papir je tanko sušeno testo od pirinča, vode i soli koje potiče iz područja Istočne Azije. U veoma kratkom roku stekao veliku popularnost u celom svetu.

U nastavku pročitajte zašto je uvek dobro imati piričani papir u kuhinji te proverite par ideja za korištenje koja nam donose savetnici za ishranu.

1. Bez glutena

Zamenite tortilje, testa i sve što inače ne smete ako izbegavate gluten jer iz tradicionalne vijetnamske kuhinje dolazi savršeno rešenje za one koji bi takođe hteli uživati u različitim smotuljcima. Samo oprezno, za one preosjetljive na gluten savetuje se da uvek na ambalaži pogledaju sastav i procene postoji li opasnost od glutena u tragovima.

2. Malo kalorija

Za vas koji pazite na kalorije pirinčani papir ne samo da ima malo kalorija, već vam može pomoći da sve brašnaste namirnice poput pekarskih proizvoda zamenite slasnim i šarenim povrćem zamotanim u ovaj papir. Brzo, lagano, a zasitno – idealan letnji obrok!

3. Jednostavan za pripremu

Pirinčani papir nije potrebno termički obrađivati. U paketu može stajati jako dugo, a pre korištenja potrebno ga je samo navlažiti u vrućoj vodi na par sekundi. Neutralnog je okusa i pruža toliko mogućnosti i kombinacija da vas ne može ne oduševiti. Pogledajte samo par ideja kako iskoristiti pirinčani papir

  • U klasičnim prolećnim rolnicama zamenite testo ovim papirom, a za laganiju varijantu ostavite ih neprženima.
  • Navlažene i obrisane pirinčane papire na par sekundi ubacite u vruće ulje za prženje, obrišite višak ulja, začinite i grickajte uz omiljeni umak.
  • Narežite ih na tanke rezance i ubacite u salate i supe.
  • Testo za savijače zamenite pirinčanim papirom koji će vaše pite učiniti izvrsnom i efektnom alternativnom bez glutena.
  • Napravite desertnu varijantu rolnica – u pirinčani papir zamotajte bananu i voće, smotuljke umočite u kokosove mrvice i prelijte tamnom čokoladom.
  • Ovaj papir možete koristiti i za oslikavanje ukrasa koje ćete staviti na tortu, poput jestive slike

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()