Ovaj koktel nije vezan ni za jedno godišnje doba, iako ga mnogi piju leti, pogodan je za svaku sezonu.
Koktel Negroni potiče iz Italije. Ime je dobio po francuskom generalu Paskalu Oliveru od Negronija.
Način na koji je nastao ovaj koktel je zaista interesantan, general Paskal je želeo da barmen njegov omiljeni koktel Americano pojača, dodavši džin umesto normalne sode (kisele vode) koja se stavlja u klasičan Americano koktel, nastao je Negroni koktel.
Ovaj koktel nije vezan ni za jedno godišnje doba, iako ga mnogi piju leti, pogodan je za svaku sezonu.
Koktel se najčešće služi u old fashioned, lowball ili rock čaši, predlaže se da se ovaj koktel konzumira pre večere.
Sastojci su dostupni svima i lako se mogu pronaći u prodavnicama i diskontima, ali treba uzeti u obzir da za ovaj koktel ipak treba izdvojiti pozamašnu sumu kako bi ga napravili, za koktel su Vam potrebna samo tri pića i uobičajeni dodaci koji se koriste za pravljenje koktela:
Koktel je veoma lak za pravljenje i otprilike vam je potrebno par minuta da ga napravite.
Ovaj koktel se ne šejka, već se meša, takozvanim stir metodom.
Uzmite klasičnu čašu i napunite je kockicama leda.
Sipajte 30ml camparia, 30ml džina, 30ml slatkog vermuta.
Sve ovo promešajte 20 do 30 sekundi.
Ukrasite koktel tanko isečenim parčetom ili korom pomorandže i i vaš koktel je spreman.
Iako se Negroni sprema veoma brzo, pravljenje ovog koktela će koštati poprilično.
Uzimajući u obzir da flaša Camparia košta oko 2000 dinara, slatki Vermut od 400 dinara pa naviše i naravno džin koji košta od 700 dinara pa sve do 5000 dinara.
Neka osnovna cena za sve sastojke Negroni koktela iznosila bi oko 3000 dinara, što kvalitetnije proizvode budete koristili cena će svakako biti veća, ali će i ukus biti dosta bolji, zato je preporuka pre svega da kupite što kvalitetnije marke džina i vermuta.
Kao i svi ostali kokteli i ovaj koktel se može služiti i u raznim varijacijama.
Koje su to varijacije i koja se to pića još koriste umesto ili zajedno sa osnovnim za Negroni koktel:
Za ovaj koktel se koriste gotovo isti sastojci kao i za klasični negroni, samo što se umesto slatkog vermuta dodaje suvi vermut.
U ovaj koktel se umesto džina koristi viski.
Norveška verzija negronija, umesto džina se sipa Akvavit, alkoholno piće koje se prvenstveno proizvodi u Skandinaviji.
Kao što i samo ime govori, ova varijacija negroni koktela povezana je sa Holandijom, umesto džina sipa se alkoholno piće Jenever koje je poznato i kao Holandski džin.
Britanska varijanta Negroni koktela gde se umesto Camparia stavlja Pimm’s (voćni džin).
Umesto džina se stavlja Tekila uz ostale sastojke za klasičan negroni.
Penušavo belo vino (Po mogućstvu Prosecco) se sipa umesta džina.
Za beli negroni koriste se, Džin, Lillet Blanc (Aromatizovano francusko vino) i Suze (Švajcarski Bitter).
Umesto klasičnog London Dry Džina sipa se Old Tom Džin.
Za ovu varijaciju se koriste iste količine suvog Vermuta, Camparia i Kanadskog viskija.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.