Podgrejavanje krompira može da izazove nepovoljan efekat
Narodno verovanje da je podgrevanje krompira štetno zbog toksičnosti ili kancerogenosti nije potpuno tačno. Istina je da podgrevanje već termički obrađenog krompira neće direktno izazvati trovanje ili rizik od kancera. Međutim, postoji jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir.
Kada podgrejemo krompir, skrobna zrna u njemu rekristalizuju se, odnosno ponovno se organizuju. Ovo može dovesti do promene u teksturi i sastavu krompira.
Konkretno, ovaj proces može učiniti krompir težim za varenje, posebno za ljude koji već imaju osetljiv stomak ili probleme sa varenjem. Osobe koje su sklonije nadimanju ili osećaju težinu u stomaku nakon jela mogu posebno primetiti ovaj efekat.
Dakle, iako podgrevanje krompira ne predstavlja pretnju po zdravlje u smislu toksičnosti ili kancerogenosti, može dovesti do nelagodnosti u stomaku zbog promena u skrobnoj strukturi krompira, prenosi Krstarica.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.