Vreme je da ih vratimo na žar
Foto: PixabayNa Balkanu je roštilj neraskidivo vezan za Prvi maj – ali su u moru pljeskavica, kobasica i ćevapa neki stari, domaći specijaliteti gotovo zaboravljeni.
Vreme je da ih vratimo na žar.
Evo pet roštiljskih jela koja su nekad bila neizostavan deo prvomajskog stola, a danas ih retko ko priprema:
Nekada omiljeni u delovima Hercegovine i Srbije, ražnjići od jagnjeće džigerice i srca naizmenično se nižu s komadićima slanine ili luka. Pripremaju se brzo, a imaju snažan, starinski ukus.
Savet: Potopite štapiće u vodu pre pečenja da ne izgore i služite sa kriškama limuna.
Domaća kobasica od svinjskog mesa, sa sitno seckanim bijelim lukom i paprikom, bila je nekad obavezan deo svečarskih roštilja.
Danas je gotovo zamenjena industrijskim varijantama – ali ko jednom proba domaću, zna razliku.
Pre pojave "gurmanskih" pljeskavica u fast food varijantama, domaćice su same pravile "rolovane pljeskavice" – s malo kajmaka, tankim slojem suvog mesa i paprike, uvijene i pečene na roštilju.
To je bio nacionalni fast food pre nego što je postojala reč za to.
Ovaj specijalitet je stizao sa juga Srbije i iz makedonske kuhinje. Blago pečene paprike se pune domaćim sirom (često mešanim sa jajima), uvijaju u slaninu i roštiljaju dok se slanina ne karamelizuje.
To je vegetarijansko-mesni luksuz s dozom hedonizma.
Roštilj nekad nije bio potpun bez "masnog hleba". Somun se lagano premaže mašću iz mesa, pospe belim lukom i stavi na roštilj dok ne dobije zlatnu boju. Danas je to retko viđen dodatak, ali nekada je bio kruna obroka, pišu Nezavisne.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







