Popara za nedeljni doručak: Pravi recept za starinsko jelo od bajatog hleba

Ovo jednostavno i jeftino jelo istog trena vas vraća u detinjstvo, kao neki ukusni vremeplov...

09.04.2023. 09:18
  • Podeli:
Popara 2-64301b5d500c5.webp Foto: Youtube Printscreen /Moja mala kuhinja

Popara je fantastičan način da se iskorsiti bajat hleb, a od vašeg gastronomskog afiniteta zavisi kako ćete je pripremiti.

Ukoliko ste čuli za glagol popariti, on u bukvalnom prevodu znači izložiti nešto pari, a u kulinarskom rečniku starih domaćica znači zaliti nešto vrelom, kipućom vodom ili mlekom.

Bajat hleb i vrela voda – to je popara u suštini. Sirotinjsko jelo. Način da se upotrebi nejestiv, suv, tvrd hleb star nekoliko dana.

Raniije se znalo – hrana se ne baca, hleb se ne baca – što zbog prilika, što iz poštovanja prema namirnici koja je generacije održala u životu.
Danas bi ta filozofija mogla da se uporedi sa sve popularnijom "zero waste" tendencijom, iliti nula otpada od hrane. Naravoučenije – naše babe su bile dalekovide i išle ispred svog vremena.

Za ovo sirotinjsko jelo u svakom kraju postoji specijalan način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom.

Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla jednog od najstarijih jela, ali na kraju to i nije toliko bitno. Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa – kao Užičani ili Šumadinci.

Šumadijska popara sa vodom i sirom – sastojci:
  • 2-3 kriške bajatog hleba
  • 1 kašičica maslaca
  • oko 100 ml vode
  • sir
Priprema:

Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje, pa joj dodajte maslac. Pre nego što počne da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hleba koji ste isecpkali na komade.

Pospite izmrvljenim sirom i promešajte. Poklopite i ostavite nekoliko minuta da se popari i jelo je spremno.

Užička popara sa mlekom i kajmakom – sastojci:
  • 400 g bajatog hleba
  • 400 ml vode
  • 400 ml mleka
  • 150 g kajmaka
  • 250 g starog sira
Priprema:

Pomešajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hleb koji ste iseckali ili iscepkali.

Promešajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuvajte još pet minuta. Sklonite sa šporeta, sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()