Posne žerbo kocke: Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu

Na tradicionalni mađarski način

28.11.2024. 09:52
  • Podeli:
shutterstock žerbo kocke torta kolač mađarski-67332efc8efcc.webp Foto: Shutterstock

Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.

Potrebno je:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 100 ml vode
  • 400 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 200 g šećera u prahu
  • 200 ml vode
  • 250 g mlevenih oraha

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto margarin sa šećerima. Sipajte vodu i dobro promešajte. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima.  Testo zamesite pa podelite na 2 dela. Razvucite na veličinu pleha. Pleh obložite papirom za pečenje. Pecite kore 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme pripremajte fil. U jednoj šerpi zakuvajte šećer i vodu i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Umešajte mlevene orahe pa kuvajte još nekoliko minuta. Nanesite fil na jednu od kora, pa preko stavite drugu koru. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Ostavite da se kolač prohladi pa ga pospite šećerom u prahu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()