Ovako ćete dobiti savršeno hrskavu pitu
Foto: ShutterstockKupovne kore za pitu su praktične i brze, ali retko pružaju onaj domaći kvalitet koji želimo. Mnogi iskusni kuvari i domaćice slažu se da kupovne kore, iako praktične, retko postižu onu savršenu hrskavost i slojevitost koja karakteriše pravu, ručno razvučenu pitu. Ova razlika u teksturi i ukusu često je razlog zašto jela od gotovih kora ostaju samo "dobra", a ne "fantastična".
Međutim, postoji dokazan kulinarski trik koji koristi samo tri lako dostupna sastojka. Ovi sastojci, kada se pravilno kombinuju, transformišu strukturu kupovnih kora, obezbeđujući zlatnožutu boju i hrskave mehuriće koji će svakoga uveriti da je pita pravljena od nule. Saznajte koja su to tri sastojka i podignite vaše pite na majstorski nivo.
Dve kašike jogurta/kisele pavlake:
Ključni sastojak. Jogurt ili kisela pavlaka (masnija) unose potrebnu kiselost i gustinu. Kiselina reaguje sa skrobom u kori, čineći je podatnijom i sprečava da se osuši. Uz to, daje finu, blago kiselkastu notu, sličnu onoj u pravim domaćim korama. Koristite gusti, kremasti jogurt.
Pet kašika ulja/rastopljenog putera/masti:
Masnoća je ključ za hrskavost. Ulje je najjednostavnije, ali ako želite autentičan ukus, kombinacija ulja i rastopljenog putera (ili, za pravi starinski šmek, svinjske masti) je neprikosnovena. Puter daje aromu, a ulje teksturu i bolju distribuciju toplote.
Malo mineralne vode (kisele vode):
Neobičan dodatak, ali neophodan. Karbonizacija (mehurići) u mineralnoj vodi pomaže da se premaz bolje veže i stvara male "džepove" vazduha u kori. Ti džepovi su zaslužni za one divne, hrskave mehuriće koje vidite na savršeno pečenoj piti.

Priprema premaza: U manjoj činiji dobro promešajte 2 kašike gustog jogurta (ili pavlake), 5 kašika ulja/putera i dodajte 3-4 kašike mineralne vode. Masa treba da bude tečna, ali ne vodena – da se lako razmazuje četkicom.
Slaganje pite:
Nadev i motanje: Ravnomerno rasporedite nadev (sir, meso, spanać) i urolajte.
Završni sloj: Kada poređate pitu u pleh, obavezno je pre pečenja obilno premažite preostalim premazom. Nemojte štedeti! Zlatna boja se ne postiže štednjom na masnoći.
Pečenje: Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne dobije savršenu, zlatnožutu boju.
Ova kombinacija sastojaka stvara emulziju koja ne samo da vlaži kupovne kore, već ih i blago fermentiše (zbog jogurta), dajući im slojevitost i teksturu koja se inače postiže dugim mešanjem i razvlačenjem testa. Probajte, razlika je dramatična!
Mali trikovi velikih majstora
Istraživanje procesa pečenja testa pokazuje da kiselost (iz jogurta) inhibira enzime koji razgrađuju gluten, čineći testo manje lepljivim i "žvakavim". U kombinaciji s masnoćom, kiselost omogućava da se kupovne kore ne zalepe jedna za drugu, već da se stvaraju slojevi. Mineralna voda (koja sadrži ugljen-dioksid) isparava tokom pečenja, delujući kao prirodni prašak za pecivo unutar slojeva testa, što rezultira onim divnim, hrskavim i naduvenim mehurićima koje svi obožavamo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







