Recept sa Svete Gore: Salata od plavog patlidžana - biser grčke kuhinje

Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir

05.03.2025. 14:54
  • Podeli:
patlidžan salata shutterstock-67c8654f652e8.webp Foto: Shutterstock

Plavi paradajz koji se vrlo bojažljivo koristi u srpskom kulinarstvu, u Grčkoj sedi na tronu i sjajan je u njihovoj musaki.

Dovoljno ga je poslužiti uz fetu i gusto maslinovo ulje, a ova salata je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka.

Sastojci:
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna
  • 6 patlidžana
  • 2 crvene pečene paprike
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 mladi luk sitno iseckan (po želji)
  • ½ ceđenog limuna
  • 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. U međuvremenu operite patlidžan, osušite ga i izbodite viljuškom sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekao, oko 40 minuta. Stavite i dve veže crvene paprike da se ispeku zajedno sa njih oko 20 minuta.

Kada je povrće pečeno, ostavite ga da se ohladi, a pomom skinite kožicu i viljuškom izvadite mekanu unutrašnjost patlidžana. Papriku oljuštite. Ostavite povrće u cediljku da  otpusti sokove. Dodatno ga pritisnite rukama kako bi isterali višak tečnosti.

Isecite sitno patlidžan i paprike i stavite u jednu činiju. Dodajte sitno usitnjen beli luk i ostatak sastojaka - peršun, mladi luk, maslinovo ulje, sirće, limunov sok i so po želji.

Promešajte i ostavite salatu u frižider da se ohladi par sati, a najbolje preko noći da se sastojci dobro povežu.

Servirajte uz prepečeni hleb i feta sir, pišu Novosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)