Kupus sa flekicama, jedno je od jela koje se najčešće sprema u Vojvodini
Vojvođanska kuhinja se u Srbiji ističe kao jedna od bogatijih, a vojvođanski ručak je nadaleko poznat, kako po raznovrsnosti, tako i po obilnosti. Jedna od perjanica vojvođanske kuhinje su i flekice sa kupusom.
Kupus pržen na ulju dok ne omekša, fino začinjen solju i biberom, pa izmešan sa kuvanim flekicama, najbolje domaćim – može li jednostavnije i jeftinije?
Jelo je ostalo u amanet od Slovaka i Nemaca, a originalni naziv je Krautflackchen (krautfleke). Može da se pravi sa domaćim testom ili da se kupi gotova testenina. Može se servirati sa mesom ili bez. Može se posipati peršunom ili ne, izbor je na vama.
Mi vam danas donosimo najjednostavniji recept za flekice sa kupusom, pravo iz bakine kuhinje.
Na ulju propržiti kiseli kupus, na nižoj temperaturi uz često mešanje.
Dodati mleveni biber. Skuvati flekice, ocediti i isprati, zatim dodati u isprženi kupus. Servirati toplo.
Umesiti flekice sa brašnom, mlakom vodom i malo soli, srednje tvrdo testo treba da bude. Zatim razvijte na stolu testo da bude što tanje. Secite što tanje trake od testa, malo prosušite i zatim iseći flekice.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.