Topao, ukusan, sočan i još mere na šolju: Recept za savršeno jednostavan kolač od griza i jabuka

Za bolji ukus tu su i orasi

31.08.2025. 18:39
  • Podeli:
kolač od griza i jabuka shutterstock-68b44e09b8101.webp Foto: Shutterstock

Ako volite kolače sa jabukama, onda svakako treba da isprobate ovaj jednostavan recept. Ono što ga čini posebnim jeste njegov mekani i sočni biskvit koji se topi u ustima.

Sastojci:

  • dva jajeta
  • pola šolje šećera
  • jedna šolja griza
  • pet grama praška za pecivo ili sode bikarbone
  • tri do četiri jabuke (otprilike 650 grama)
  • jedna šolja oraha
  • 10 grama vanilin šećera
  • jedna kašičica cimeta
  • četiri kašičice kakaa
  • pola šolje ulja
  • jedna šolja jogurta
     

Za preliv:

  • jedna šolja mleka
  • 100 grama čokolade
  • pola šolje šećera
  • 50 grama putera ili margarina
  • tri kašičice kakaa

Priprema:
Za početak, mikserom umutite jaja i šećer. Ako volite slađe biskvite, dodajte još pola šolje šećera. Smesu od jaja i šećera mutite dok ne postane penasta. Zatim dodajte jogurt i ulje.

U drugoj posudi pomešajte mlevene orahe, jednu šolju griza, prašak za pecivo (ili sodu bikarbonu) i četiri kašičice kakaa. Na kraju spojite suve sastojke sa mokrim i nastavite da mutite mikserom.

Jabuke ogulite i narendajte, pa dodajte cimet i vanilin šećer. Izmešajte ih i ubacite u smesu koju ste prethodno umutili mikserom. Dobro sjedinite pa prebacite u kalup koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Smesu poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Na kraju, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.

U šerpicu sipajte mleko, dodajte kockice čokolade, puter, kakao, šećer i kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, dodatno smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta.

Kada je gotovo, ostavite da se prohladi nekoliko minuta. Izbockajte biskvit i prelijte smesom od čokolade. Ostavite bar pet minuta da biskvit upije preliv, a zatim isecite na kocke, piše B92.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()