Uskršnja pletenica: Obradujte najmilije bogatim prazničnim doručkom

Uskršnja pletenica je mirisno fino pecivo koje se topi u ustima i koje je kao stvoreno za bogat praznični doručak

18.04.2025. 07:30
  • Podeli:
shutterstock_128505356 uskrs vaskrs pogača pletenica jaja trpeza praznici crvena jaja-6800d77374e44.webp Foto: Shutterstock

Uskršnja pletenica zahteva malo više truda i strpljenja, ali zato je krajnji rezultat apasolutno vredan toga. Predivnog izgleda i nežnog ukusa, ovo meko pecivo na savršen način obogatiće vašu uskršnju trpezu i oduševiti sve za stolom. U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr.

Uskršnja pletenica

Sastojci:

Za testo:

  • 650 g glatkog brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml mlakog mleka
  • 2 žumanceta
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 2 kašičice soli
  • Oko 300 ml mlakog mleka​

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 2 kašičice jogurta ili slatke pavlake
  • Semenke po želji (npr. kim, suncokret, lan)​

Priprema:

  1. U velikoj posudi prosejte brašno. Dodajte suvi kvasac i kašiku šećera, pa sve prelijte s 50 ml mlakog mleka. Lagano promešajte i ostavite oko 5 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Dodajte preostale sastojke za testo i kratko zamesite. Pokrijte posudu krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 15 minuta.
  3. Ponovno premesite testo, ovaj put mesite oko 5 minuta. Ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
  4. Nakon što je testo naraslo, premesite ga i podelite na 24 loptice. Za jednu pletenicu potrebno je 6 loptica.
  5. Svaku lopticu razvaljajte u štapić, pazeći da sredina bude nešto deblja od krajeva.
  6. Grupišite štapiće po dva spojena na strane i dva razdvojena u sredini, pa ispletite pletenice.
  7. Oblikovane uskršnje pletenice stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći na razmak kako se ne bi spojile tekom pečenja.
  8. Ostavite pletenice da odmore u plehu još oko pola sata.
  9. Premažite ih razmućenim žumancetom i pavlakom, te pospite semenkama po želji.
  10. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
  11. Nakon pečenja, prekrijte ih suvom krpom i ostavite da se ohlade.​
  12. Poslužite uz dodatke po želji i uživajte u ukusnom uskršnjem doručku. Prijatno!
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()