Produžite rok trajanja namirnicama: Ovako ih čuvajte i ne brinite se

Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju dug rok trajanja, često mogu trajati duže nego što je naznačeno, pod uslovom da se pravilno skladište.

11.06.2024. 16:36
  • Podeli:
brašno kuvanje shutterstock-646727059a9f6.webp Foto: Shutterstock

Ključ pravilnog skladištenja ovih namirnica je čuvanje na hladnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenim posudama.

Belo brašno obično traje jednu do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, a može se držati i u frižideru ili zamrzivaču kako bi se produžio njegov rok trajanja.

Brašno

Od celih žitarica ima kraći rok trajanja zbog prisustva klica i mekinja koje oksidiraju. Ovo brašno može trajati od tri meseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i bezglutenska brašna obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, skladištite ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.

Foto: Shutterstock

Šećer

Ima dug rok trajanja jer ne podržava rast mikroorganizama, ali je najbolje upotrebiti ga u roku od dve godine. Šećer lako upija mirise i vlagu, pa frižider nije idealno mesto za njegovo skladištenje. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu poput ostave, u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili stvaranje grudvica.

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Traju oko dve godine ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Pošto su to aktivni sastojci, važno je pratiti njihov rok trajanja. Jednostavan način da proverite aktivnost sode bikarbone je dodavanje malo vruće vode i sirćeta – ako se pojave mehurići, soda je još uvek aktivna. Za prašak za pecivo, dovoljno je dodati vruću vodu.

Foto: Pixabay

Suvi aktivni kvasac

Ima rok trajanja oko godinu dana, dok instant kvasac traje oko dve godine. Sveži kvasac traje otprilike dve nedelje u frižideru i ne sme se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon roka trajanja ako se pravilno skladišti. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, dodajte jednu kašičicu šećera sa malo kvasca u četvrtinu šolje tople vode. Ako se nakon 10 minuta pojave mehurići, kvasac je još uvek dobar za upotrebu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()