Iako sastojci poput šećera, brašna i praška za pecivo imaju dug rok trajanja, često mogu trajati duže nego što je naznačeno, pod uslovom da se pravilno skladište.
Ključ pravilnog skladištenja ovih namirnica je čuvanje na hladnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenim posudama.
Belo brašno obično traje jednu do dve godine. Nakon otvaranja, najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, a može se držati i u frižideru ili zamrzivaču kako bi se produžio njegov rok trajanja.
Od celih žitarica ima kraći rok trajanja zbog prisustva klica i mekinja koje oksidiraju. Ovo brašno može trajati od tri meseca do jedne godine, dok brašna od orašastih plodova i bezglutenska brašna obično traju od tri do šest meseci. Nakon otvaranja, skladištite ih u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.
Ima dug rok trajanja jer ne podržava rast mikroorganizama, ali je najbolje upotrebiti ga u roku od dve godine. Šećer lako upija mirise i vlagu, pa frižider nije idealno mesto za njegovo skladištenje. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu poput ostave, u hermetički zatvorenoj posudi kako biste sprečili stvaranje grudvica.
Traju oko dve godine ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu, kao što je ostava. Pošto su to aktivni sastojci, važno je pratiti njihov rok trajanja. Jednostavan način da proverite aktivnost sode bikarbone je dodavanje malo vruće vode i sirćeta – ako se pojave mehurići, soda je još uvek aktivna. Za prašak za pecivo, dovoljno je dodati vruću vodu.
Ima rok trajanja oko godinu dana, dok instant kvasac traje oko dve godine. Sveži kvasac traje otprilike dve nedelje u frižideru i ne sme se zamrzavati. Aktivni ili instant kvasac može se koristiti i nakon roka trajanja ako se pravilno skladišti. Da biste proverili da li je kvasac još uvek aktivan, dodajte jednu kašičicu šećera sa malo kvasca u četvrtinu šolje tople vode. Ako se nakon 10 minuta pojave mehurići, kvasac je još uvek dobar za upotrebu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.