Hrana u konzervama deluje bezbedno i ima duži rok trajanja, međutim nije uvek tako. Važno je obratiti pažnju na samu konzervu i da li na njoj ima oštećenja.
Foto: ShutterstockKonzervisana hrana poput pasulja ili tunjevine može da sadrži opasne bakterije koje mogu izazvati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Mnoge konzervirane namirnice koje godinama držimo u ostavi mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja proizvodi toksine koji napadaju nervni sistem i mogu izazvati fatalnu paralizu, piše N1 Sarajevo.
Pol Džekson iz britanske kompanije za upravljanje otpadom NRC savetuje da limenke uvek treba pažljivo pregledati pre kupovine.
"Konzervirana hrana sa malim udubljenjima je generalno bezbedna ako nema drugih znakova oštećenja“, rekao je za Mirror i dodao da su duboka udubljenja ozbiljan znak upozorenja.
Takva udubljenja mogu izazvati mikropukotine kroz koje bakterije mogu ući u konzervu i kontaminirati sadržaj. Bakterije same po sebi možda nisu opasne, ali u okruženju bez kiseonika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode veoma toksične supstance.
Ako osoba jede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje izaziva teške neurološke simptome i paralizu.
Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, bol u stomaku, dijareju ili zatvor. Ako se ne leči, bolest se širi na nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu, uzrokujući silaznu paralizu od glave do pete, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.
Ostali simptomi mogu uključivati spuštene kapke, zamućen ili dvostruki vid, slabost mišića lica, otežano disanje i gutanje. Procenjuje se da smrtni ishod nastupa u oko 10 procenata slučajeva.
"Ovo je obično zbog gasova koje proizvode bakterije, što znači da se hrana pokvarila. Takve konzerve treba odmah baciti“, kaže on.

Džekson takođe savetuje da se konzerve iz kojih curi tečnost prilikom otvaranja ili imaju neprijatan miris odmah bace.
"Curenje tečnosti može značiti nakupljanje gasova usled rasta mikroorganizama. Pored gubitka ukusa i kvaliteta hrane, to može biti i ozbiljna pretnja po zdravlje.“
Konzerviranu hranu je najbolje čuvati dalje od sudopera ili izvora vlage i toplote, gde postoje temperaturne promene koje pogoduju bakterijama.
"Ekstremno niske temperature mogu prouzrokovati pucanje konzerve, što omogućava ulazak vazduha i vlage i podstiče rđanje i kvarenje“, smatra Džekson i dodaje da je najbolje čuvati konzerve na suvom i umereno toplom mestu.
Takođe je važno pratiti rok trajanja, u zavisnosti od vrste hrane. Hrana sa visokim sadržajem kiselina, poput paradajza, može održati kvalitet do 18 meseci nakon isteka roka trajanja. Hrana poput mesa i povrća može biti bezbedna do pet godina ako se pravilno skladišti.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







