Voda za kafu ne sme da proključa dva puta: Rizik raste sa svakom šoljom koju popijete

Stručnjaci upozoravaju da nikada ne dodajete novu vodu u već proključalu za kafu

09.12.2025. 17:20
  • Podeli:
turska kafa pixabay 1-671748b9cfbd0.webp Foto: Pixabay

Mnogi od nas znaju situaciju kada zaborave vodu za kafu ili čaj i tek kasnije primete da je već proključala. Često se u toj situaciji samo doda nova voda u već ključalu. Stručnjaci upozoravaju da je ova navika nezdrava.

Dugo kuvanje vode povećava koncentraciju minerala i štetnih supstanci poput arsena, nitrata i fluora. Arsen u takvoj vodi može izazvati trovanje, probleme sa varenjem, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, dok nitrati pri visokoj temperaturi prelaze u kancerogene nitrozamine.

Zato, umesto da se štedi vreme, bolje je sipati svežu vodu za pripremu napitka i tako zaštititi svoje zdravlje.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()