Otkrivena tajna omiljene kafe holivudskih zvezda: Zrno koje je prošlo kroz probavni sistem

Cena za 500 grama doseže i do 150 evra

25.10.2025. 09:12
  • Podeli:
shutterstock_2527045815 Kopi Luwak Coffee Bean čudna kafa kopiluvak kopi luvak-68fc739d3100d.webp Foto: Shutterstock

Kafa kopi luvak, omiljeni napitak holivudskih zvezda i influensera, poznata je po svojoj astronomskoj ceni i kontroverznom načinu proizvodnje.

Sada su naučnici, čini se, otkrili ključni sastojak koji bi mogao da objasniti njen jedinstveni ukus, piše Gardijan.

Poznata i kao "cibetka kafa", kopi luvak se proizvodi od zrna kave koja su prošla kroz probavni sistem azijske cibetke. Rezultat je ne samo redak, već i izuzetno skup proizvod - cena za 500 grama doseže i do 150 evra.

Međutim, ova kafa je i predmet kritika, a stručnjaci za dobrobit životinja izražavaju zabrinutost jer neki proizvođači drže cibetke u nehumanim uslovima.

Ključ je u probavi

Naučnici sada veruju da su pronašli nove tragove o specifičnom ukusu ove kafe. Otkrili su da nepržena zrna iz izmeta cibetke imaju značajne razlike u sadržaju masti u poređenju sa zrnima ručno ubranim sa stabala kafe.

"Verujemo da način fermentacije u njihovim crevima čini profil kafe drugačijim", rekao je dr Palati Aleš Sinu, koautor studije sa Središnjeg univerziteta Kerala u Indiji.

"Enzimi i mikrobiom uključeni u fermentaciju u cibetki su drugačiji od procesa ručne fermentacije."

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, Sinu i njegove kolege navode kako su u januaru ove godine prikupili uzorke zrna iz izmeta divljih cibetki i sa stabala kafe vrste Robusta na pet plantaža u Indiji.

Obe grupe zrna su zatim pripremili i samleli, ali ih nisu pržili pre analize.

"Kada se prže, nekoliko ulja i estera osetljivih na toplinu može fs se razgraditi ili promeni svoj profil", objasnio je Sinu.

Više masti, drugačiji esteri

Iako su neke ranije studije sugerisale da kopi luvak ima niži udio proteina i kofeina, ovo istraživanje nije pronašlo značajne razlike u tim nivoima između dve skupine zrna.

Međutim, otkrili su da zrna iz izmeta cibetke imaju veći udeo masti te viši nivo dva metilna estera masnih kiselina, materije koje nastaju iz gradivnih blokova masti.

Tim smatra da bi ovi rezultati mogli da objasne specifičan ukus kafe.

"Masti i ulja su bitni sastojci aromatizovanih materijala", istakao je Sinu, dodajući da mnoga hlapljiva organska jedinjenja, koja daju aromu i ukus, koriste mast kao medij ili nosač.

Ramit Mitra, prvi autor studije, rekao je da se dve spomenute materije na bazi masnih kiselina često koriste u prehrambenoj industriji kao arome i verovatno daju ukus sličan mlečnim proizvodima.

"Stoga ne možemo da isključimo mogućnost da ova dva jedinjenja doprinose profilu ukusa", zaključio je.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()