Raj za pande: Kako je Kina uz modernu tehnologiju spasila svoju floru i faunu

Kina je poslednjih godina postigla značajno dostignuće u očuvanju biodiverziteta

Autor: Srđan Ristić
27.08.2023. 21:40
  • Podeli:

Kina je poslednjih godina postigla značajno dostignuće u očuvanju biodiverziteta, sa brojnim ekološkim programima koji pomažu u spašavanju ugroženih vrsta flore i faune od ivice izumiranja.

Infracrvene kamere koje su raspoređene u više od 9.000 rezervata prirode zabeležile su rast broja više od 300 ugroženih vrsta divljih životinja. Uključujući slonove, leoparde, tigrove i pande.

Sa naprednijim upravljanjem uzgoja, prevencijom bolesti i redovnim praćenjem novijim tehnologijama, prosečan životni vek pandi je produžen, a njihov status u Kini je poboljšan sa nivoa ugroženi na ranjive.

U bazi Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovskih panda na jugozapadu te zemlje, Bai Jun i Ksi Meng redovno prolaze zdravstvene preglede.

"Bai Jun ima 32 godine, što je uporedivo sa ljudskim bićem od otprilike 100 godina, a Si Meng ima 30 godina, i oboje su u dobrom stanju. Oni imaju poseban značaj jer su njihovi potomci premešteni u zoološki vrt u Belgiji", kaže Chen Rui, čuvar, Kineski centar za očuvanje i
istraživanje džinovske pande 

Džinovske pande Šing Hui i Hao Hao doputovale su u Belgiju 2014. kao „ambasadori“ kineskobelgijskog prijateljstva.

"Zaista me zanima šta se dešava u Kini. Napori koje je Kina do sada učinila, da ponovo stvori uslove za dobrodošlicu životinjama u divljini, moraju biti istaknuti. To je fantastično", kaže Erik Domb, predsednik i osnivač zoološkog vrta Pairi Daiza u Belgiji, gde borave dve pande.

Sa druge strane, u nacionalnom parku na istoku Kine , populacija divljeg jelena porasla je sa 365 na 624 tokom protekle decenije. Na vrhu svake planine u rezervatu izgrađeno je više od deset prolaza za životinje dugih 12 kilometara sa nižim rastinjem. Ti prolazi su otvoreni za jelene u okolini kako bi im se olakšalo spuštanje sa planine da piju vodu i traže hranu.

Pored toga, rezervat je razvio i instalirao sistem koji uz pomoć veštačke inteligencije prepoznaje jelene. Tako su uspostavili individualnu bazu podataka za njih i sproveli studiju o njihovim navikama.

Kina je u decembru 2022. sprovela plan koji predviđa stvaranje najvećeg svetskog sistema nacionalnih parkova do 2035. Reč je o 49 lokacija, ukupne površine veće od milion kvadratnih kilometara, odnosno deset odsto kineske kopnene površine. Plan uključuje šume, travnjake, močvare i pustinje, što će pomoći u zaštiti više od 80 odsto divljih vrsta flore i faune u zemlji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()