Četiri namirnice koje mogu ozbiljno naštetiti vašoj jetri

Jetra filtrira krv, prerađuje hranljive materije, sklaadišti energiju, reguliše hormone i holesterol.

23.06.2025. 22:31
  • Podeli:
shutterstock liver jetra pankreas bol u stomaku bol stomak-672756f7521a4.webp Foto: Shutterstock

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu – ne samo da filtrira toksine, već učestvuje u varenju, reguliše masnoće, proteine i ugljene hidrate, i pomaže u zgrušavanju krvi.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu. Nalazi se s desne strane stomaka, ispod dijafragme, i teži oko 1,5 kilograma, što je čini najvećom žlezdom u telu.

Jetra filtrira krv, prerađuje hranljive materije, sklaadišti energiju, reguliše hormone i holesterol. Zovu jee još i tih radnica, toliko tiha da čak i kada je oštećena ne daje nikakve simptome dok ne postane alarmantno.

I dok većina ljudi zna da su alkohol i cigarete štetni za jetru, manje je poznato da i svakodnevna ishrana može imati razorne posledice.

Gastroenterolog dr Saurabh Sethi upozorava da sledeće četiri namirnice ili navike mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre – pa čak i do njenog otkazivanja:

1. Hrana bogata fruktozom (voćni šećer)

Fruktoza se nalazi u gaziranim pićima, zaslađenim sokovima, slatkišima i industrijskim žitaricama. Jetra je jedini organ koji može da je razgradi, što znači da prekomeran unos opterećuje ovaj organ.
Višak fruktoze dovodi do nakupljanja masti u jetri i razvoja bezalkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Takođe može narušiti zdravlje creva i omogućiti ulazak toksina u krvotok.

2. Rafinisana ulja od semena (sojino, suncokretovo, kukuruzno)

Ova ulja sadrže velike količine omega-6 masnih kiselina koje mogu izazvati upale i oksidativni stres u jetri. Dodatno, kada se više puta zagrevaju (npr. u prženju), stvaraju toksične supstance koje oštećuju i jetru i digestivni sistem.

3. Voćni sokovi – čak i oni „100% prirodni“

Iako zvuče zdravo, voćni sokovi sadrže puno fruktoze i nemaju vlakna, pa dolazi do naglih skokova šećera u krvi. To dodatno opterećuje jetru i može uzrokovati gojenje. Uz to, ne daju osećaj sitosti kao celo voće i lako vode ka prekomernom unosu kalorija, piše Večernji.hr.

4. Kurkuma kao dodatak ishrani

Iako je poznata kao prirodni antiinflamator, kurkuma u obliku dodataka (posebno u kombinaciji s piperinom iz crnog bibera) može biti toksična za jetru, naročito u većim količinama. Istraživanja pokazuju da kurkuma, zajedno sa dodacima kao što su zeleni čaj u kapsulama, ašvaganda i crveni pirinač, može izazvati hepatitis ili čak oštećenje jetre.

Kako da zaštitite jetru:
  • Ograničite unos slatkih pića i prerađene hrane
  • Izbegavajte industrijska ulja i koristite hladno ceđene masnoće
  • Jedite celo voće umesto da pijete sok
  • Ne uzimajte suplemente na svoju ruku – konsultujte lekara
  • Pazite na unos fruktoze, čak i kada dolazi iz „zdravih“ izvora

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()