Dve uobičajene greške tokom doručka mogu da uzrokuju gojenje i nadutost

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu, omogućava pokretanje metabolizma i daje telu neophodnu energiju za dan koji je pred nama.

10.07.2024. 10:25
  • Podeli:
doručak, protein, jaja, hrana, pixabay-6629126b3ea9c.webp Foto: Pixabay

Međutim, određene odluke koje donosimo tokom doručka mogu imati negativne posledice na nas i izazvati upale, nadimanje, pa čak i gojenje ako se neprestano ponavljaju.

Lični trener i dijetetičar Džes Feder i lični trener Endrju Vajt otkrili su za She Finds koje su najčešće greške koje mnogi ljudi prave tokom doručka.

Jesti previše šećera za doručak

Previše šećera za doručak može imati štetne efekte na zdravlje probave i upravljanja težinom. Kada započnemo dan sa slatkom hranom za doručak, kao što su peciva, zaslađene žitarice ili aromatizovani jogurti, pripremamo se za skok nivoa šećera u krvi, nakon čega sledi nagli pad, izveštava She Finds.

Feder ističe da konzumiranje žitarica sa visokim sadržajem šećera može dovesti do sala na stomaku, nadimanja i problema sa crevima.

Foto: Pixabay

"Visoki sadržaj šećera može izazvati upalu i poremetiti crevne bakterije."

Sa njim se složio i Vajt, koji je istakao kako treba da izgleda idealan doručak.

"Dobro zaokružen doručak uključuje proteine, zdrave masti i vlakna. Razmotrite opcije kao što su ovsena kaša prelivena orasima i semenkama ili jaja uparena sa tostom od celog zrna i avokadom", preporučuje Vajt.

Doručkujete prebrzo ili birate opcije brze hrane

Mnogi ljudi prave ovu drugu grešku, a da je nisu ni svesni. Kada smo zauzeti pripremama za posao, sastanke ili obaveze ujutru, često jedemo obroke na brzinu bez pažljivog žvakanja.

Vajt tvrdi da je žvakanje "od suštinskog značaja" za pravilno varenje i dodaje da "prebrzo jedenje može da dovede do gutanja vazduha, što doprinosi nadimanju. Osim toga, može vas sprečiti da potpuno razgradite hranu, izazivajući nelagodnost u crevima i smanjenu apsorpciju hranljivih materija."

Kada su u žurbi, mnogi ljudi se odlučuju za klasične i jednostavne izbore doručka kao što su granola, zaslađeni jogurti i peciva, od kojih su svi bogati šećerom.

Redovna konzumacija takvog doručka može doprineti debljanju i nedostatku hranljivih opcija za doručak, prenosi She Finds.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()