Da bi ovaj veoma prisutni zaslađivač bio povučen sa tržišta neophodno je da bude označen kao defitnitvno kancerogen, ne samo potencijalno
Na osnovu studije koju je sproveo Ogranak za istraživanja karcinoma Svetske zdravstvene organizacije – veštački zaslađivač aspartam označen je kao potencijalno kancerogen. Tokom jula će se razmatrati odluka i da se on zabrani za ljudsku upotrebu.
Aspartam je 200 puta slađi od šećera, a prvi put je odobren za upotrebu u hrani 1981. godine. Danas se proizvodi od tri do pet hiljada tona godišnje i jedan je od najzastupljenijih zaslađivača na svetu.
"Aspartam kao veštački šećer, ulaskom u naš organizam tokom procesa varenja, zna da daje proizvod koji se zove metanol, koji je štetna varijanta alkohola. Taj metanol prelazi u formadehil, koja je kancerogena supstanca, odnosno neurotoksin", objašnjava za UNU nutricionista doktor Marina Luketina Šunjka.
Trenutno se nalazi u više od 6.000 proizvoda širom sveta, uključujući jogurte, sladolede, žitarice, žvakaće gume, a posebno ga ima u gaziranim pićima označenim sa "Zero" ili "Diet". Postoji granica do koje je bezbedan prilikom unosa i proizvođači generalno poštuju dozu, ali se tu javlja novi problem.
"Štetna količina aspartama bi bila npr. 18 limenki gaziranog pića sa aspartamom, ako to neko unese u toku dana. Ili dva ili više litra gaziranog pića sa aspartamom, to su boce od 2 litra, ali veća količina, dva puta po dva litra", objašnjava naša sagovornica.
"Aspartama ima gotovo u svakom četvrtom – petom proizvodu na tržištu. To znači, ako koristite jedan proizvod vi ste bezbedni, jer je doza bezbedna. Međutim, šta se desava ako vi u toku dana unesete 10-15 različitih proizvoda koji sadrže aspartam?", pita magistar farmacije Hristina Lazarević Milošević.
Hristina je lansirala aplikaciju koja pomaže da se prepozna i na taj način zaobiđe potencijalno štetan aditiv. Ukoliko na nekoj ambalaži ne stoji slovima – aspartam, taj aditiv je označen oznakom E951. U pretrazi smo pronašli da je označen kao opasan i da ga treba izbegavati.
"Ja prva ne bih želela detetu da dajem neku suspstancu koja je potencijalno kancerogena. Sa te strane smatram da bi apsolutno bilo validno da ga SZO i agencija za hranu i lekove povuku sa tržišta, dok se ne dokaže da li je aposlutno bezebdno", zaključuje Lazarević Milošević za UNU.
O sudbini tog aditiva odlučiće se uskoro. Da bi se zaslađivač povukao sa tržišta neophodno je da bude označen kao defitnitvno kancerogen, a ne samo potencijalno.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.