Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna dobijala šaku jagoda kao desert svakog dana, a druga nije
Na konferenciji Nutrition 2024, održanoj u SAD, stručnjaci sa Tehnološkog instituta Univerziteta Ilinois predstavili su rezultate svoje nedavne studije. Oni su regrutovali 62 učesnika između 20 i 60 godina da učestvuju u eksperimentu koji je posmatrao kako voće utiče na rizik od bolesti.
Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna dobijala šaku jagoda kao desert svakog dana, a druga nije. Učesnici koji su konzumirali jagode pokazali su poboljšanu funkciju endotela - ćelija koje oblažu unutrašnjost srca. Endotel je odgovoran za krvni pritisak i sposobnost srca da se kontrahuje.
"Stanje njihovih krvnih i limfnih sudova postalo je primetno bolje. To je potvrđeno nizom testova", naveli su naučnici u zaključku.
Jagode sadrže vlakna, antioksidante, folat i vitamin C, a osim što podstiču zdravlje srca, jačaju imunitet i sprečavaju zatvor.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.