Novo istraživanje donosi rešenje
Foto: ShutterstockJedenje samo tokom dana može pomoći u zaštiti zdravlja srca kod radnika u smenama, pokazalo je novo istraživanje naučnika iz Velike Britanije i SAD.
Naučnici sa Univerziteta Sautempton u Velikoj Britaniji i Mas Dženeral Brigam univerziteta u SAD kažu da su prethodna istraživanja pokazala da rad u noćnim smenama može dovesti do „ozbiljnih“ zdravstvenih rizika za kardiovaskularni sistem.
Oni predstavljaju dokaze da njihova studija, objavljena u časopisu „Nature Communications“, ukazuje na to da radnici u noćnim smenama mogu da izbegnu neke zdravstvene rizike ako konzumiraju hranu samo tokom dana.
Tokom dvonedeljnog perioda, tim je proučavao 20 zdravih i mladih učesnika istraživanja. Tokom ovog perioda, subjekti nisu imali pristup prozorima ili satovima koji bi im omogućili da nauče kakav uticaj cirkadijalna neusklađenost ima na njihove telesne funkcije.
Za potrebe studije, učesnici su morali da ostanu neprekidno budni 32 sata u slabo osvetljenom prostoru, održavajući identičan položaj tela i konzumirajući identičnu, manju količinu hrane svakog sata.
A nakon učešća u simuliranom noćnom radu, od njih je zatraženo da izaberu da li će jesti tokom noći, kao što većina noćnih radnika radi, ili samo tokom dana.
Istraživači su zatim ispitali kompenzacijski efekat vremena obroka na faktore koji mogu uticati na kardiovaskularni rizik kod učesnika, uključujući markere autonomnog nervnog sistema, inhibitor aktivatora plazminogena-1 (koji može povećati rizik od krvnih ugrušaka) i krvni pritisak.

Otkrili su da ovi faktori rizika nisu uticali na one učesnike studije koji su konzumirali hranu tokom dana.
"Naše prethodno istraživanje je pokazalo da cirkadijalna neusklađenost – neusklađenost naših ciklusa ponašanja sa našim unutrašnjim telesnim satom – povećava kardiovaskularne faktore rizika“, rekao je profesor Frank Šir, direktor Programa medicinske hronobiologije u Brigamu.
Kako je navela dr Sara Čelapa, vanredna profesorka na Univerzitetu Sautempton i vodeći istraživač. želeli su da saznaju šta bi se moglo učiniti da se ovaj rizik smanji, i da njihovo novo istraživanje ukazuje na to da bi vreme uzimanja hrane moglo biti rešenje.
"Naša studija je kontrolisala sve moguće faktore koji bi mogli da utiču na konačan rezultat, tako da možemo reći da je efekat vremena uzimanja hrane ono što pokreće ove promene kada je u pitanju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, rekla je dr Čelapa.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.






