Mart posvećen obolelima od multiplog mijeloma: Lek u Srbiji nakon 15 godina čekanja

Registar obolelih od ove bolesti u Srbiji još uvek ne postoji

04.03.2024. 11:51
  • Podeli:
rak ćelije raka, kancer, virus, pixabay-658d9ea9ecee8.webp Foto: Pixabay

Mart mesec posvećen je obolelima od multiplog mijeloma, koji je drugi po učestalosti rak krvi i za čije lečenje je Srbija nedavno, nakon 15 godina čekanja, dobila prvi inovativni lek, saopšteno je danas iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

Kako navode iz udruženja, reč je o retkom malignom oboljenju koštane srži koji čini jedan odsto svih maligniteta, a registar obolelih od ove bolesti u Srbiji još uvek ne postoji.

Predsednica Udruženja Senžana Doder naglasila je da su oni uvereni da će uslediti kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu koji će obolelima omogućiti kvalitetniji život.

"Naša borba se nastavlja. Lečenje multiplog mijeloma je oblast u koju se globalno najviše ulaže u poslednjih deset godina što je rezultiralo velikim brojem inovativnih terapija, produžavanjem životnog veka i unapređenjem kvaliteta života pacijenata. Sa aspekta dostupnosti inovativnih terapija i kliničkih studija, lečenje u Evropi i svetu, pa i u okruženju daleko je ispred nas", istakla je Doder.

Ona dodaje da i dalje postoji velika potreba za unapređenjem protokola lečenja i njihovim usklađivanjem sa evropskim standardima u inicijalnoj fazi lečenja kod novodijagnostikovanih i visokorizičnih pacijenata jer bi se time postigle duže remisije, veći kvalitet života sa manjim negativnim nuspojavama efekata lečenja i značajno duži životni vek u odnosu na trenutno dostupne terapije.

Doder je najavila da će Udruženje 20. marta održati redovan Godišnji skup pod nazivom "Koračajmo zajedno" čija će centralna tema biti unapređenje kvaliteta života i prava pacijenata.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut,  iz 2021. godine, u Srbiji je bilo 485 novoobolelih pacijenata, a čak 40 odsto obolelih su pacijenti mlađi od 65 godina, odnosno, radno sposobna populacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()