Maslinovo ulje pomaže u borbi protiv uporne bolesti

Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašičice maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije

08.05.2024. 12:33
  • Podeli:
maslinovo_ulje_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

"Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupan kvalitet ishrane", zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu American Medical Association (AMA).

Studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi

Učesnike su svake četiri godine pitali o količini unosa maslinovog ulja i uopšteno o njihovim prehrambenim navikama, dok se kod smrtnih slučajeva, gde je to bilo primenjivo, tražio uzrok smrti, uključujući i demenciju.

Utvrđeno je da su oni koji su vrlo retko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alchajmerove bolesti. Naučnici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da "unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije".

Foto: Pixabay

Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašičice maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga retko konzumirali ili nikad. Nadalje, zamena samo jedne kašičice margarina ili majoneza s jednakom količinom maslinovog ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije.

Prirodnije ulje

S visokim udelom antioksidanata i neznatno prerađeno, maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja semenki koja su zbog mešanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena ukusa.

Tim s Harvarda takođe navodi da nije otkrivena nikakva veza između biljnih ulja ili maslaca i ostalih mlečnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti.

Takođe ističu da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj meri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja semenki te da je "moguće" da je kuvanje na maslinovom ulju "pokazatelj zdravije ishrane".

No, cene maslinovog ulja su poslednjih godina skočile u nebo te je ta vredna namirnica postala nedostupnija ljudima s nižim primanjima jer su od sredine 2021. suočeni s porastom cena hrane, goriva, grejanja i prevoza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()