Ne postoje dobri ili loši šećeri, razlika je samo u količini...
Foto: PixabayČokolade, gazirani sokovi, slatkiši i sve namirnice koje sadrže rafinisane šećere mogu izazvati zavisnost, a o njima se često pravi i fama kao o “neverovatnom i nezaobilaznom” zadovoljstvu i poroku koga ćemo se poslednjeg odreći.
Nutricionisti Ivana Mišić i Dijana Radetić daju nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da pobedite zavisnost od slatkiša i samim tim poboljšate svoje zdravlje.
-63dbae1ac09a3.webp)
"Mozgu je potrebno tridesetak minuta da prepozna vrstu šećera koja se unosi u organizam i prema tome ih adekvatno rasporedi u telu. Ne postoje dobri ili loši šećeri, razlika je samo u količini. Kada jedemo slatkiše, koji su u najvećoj meri prosti šećeri, što znači da ih naš organizam brzo razloži i oni brže od složenih šećera završe u našoj cirkulaciji, ako ih mi ne iskoristimo u nekom kraćem roku oni odlaze u zalihe u vidu masnog tkiva", objašnjava Mišić.
Potreba za slatkišima dosta zavisi i od našeg psihološkog stanja, vrlo često posegnemo za slatkišima kada se ne osećamo najbolje, dodaje nutricionista.
Ovo je u stvari jedan od načina da se čovek oseti u trenutku "bolje". I time upadate u začarani krug, jer slatkiši postaju primarni način regulisanja osećanja, tj. postaju uteha.
-63dbae2e54ec9.webp)
Najbolji način da se rešimo zavisnosti od slatkiša jeste da se pravilno hranimo, da unosimo dovoljno proteina, zdravih masti i složenih ugljenih hidrata, samim tim potreba za brzom energijom - prostim šećerom će biti smanjena.
"Kada smo neko vreme na zdravoj ishrani nakon toga će nam se promeniti ukus slatkiša, biće nam prenaglašeno slatko ili slano i samim tim nam neće prijati kao ranije", savetuje nutricionista.
Jedan od načina je i da eliminišemo iz kuće sve slatkiše i slaniše, tako da u kriznim situacijama budemo prinuđeni da izaberemo zdraviji obrok.
"Telu je potrebno vreme da se navikne na novu ishranu, koja mu prija, a vama da usvojite zdrave navike i uživate u obrocima", sugeriše Ivana.
-63dbae3f2f11f.webp)
Rafinisani šećeri su, između ostalog, čest uzrok gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, karijesa, dijabetesa..., a nutricionista dijetetičar Dijana Radetić naglašava da treba diskvalifikovati veštačku predstavu o slatkišima kao neizbežnom i vrhunskom zadovoljstvu.
"Pravi se fama o slatkišima kao “neverovatnom i nezaobilaznom” zadovoljstvu i poroku koga ćemo se poslednjeg odreći. Istina je da oni realno nemaju nikakav nutritivni značaj za naš organizam, da su prazne kalorije koje konačno izazivaju zavisnost, osećaj krivice i narušavaju zdravlje. Naravno, ne treba biti sto posto isključiv, već umeren, jer se putem isključivosti “zabranjenom voću” uvećava značaj", kaže Dijana Radetić i savetuje:
"Odredite vreme za slatkiše. Neka to bude mali dezert posle zdravog obroka ili deo užine. Odredite količinu, tj. "grickajte kao miš" - kada se gricka polako, pojede se manja količina, a uživanje je veće. Umesto kupovnih slatkiša pravite kolače, slatke pite, kiflice... Tako sami kontrolišete, umanjujete ili čak ukidate unos dodatog rafinisanog šećera. Kada su u pitanju specijalne prilike i praznični dani – nema zabrane, samo kontrola količine".
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







