Najbolji med za kašalj i prehladu: Pomaže iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća

Ublažava simptome prehlade

27.09.2024. 10:16
  • Podeli:
honey-752145_1280 Med pixabay-64fdcd2304d90.webp Foto: Pixabay

Med je gust i sladak proizvod koji pčele prave od nektara cveća. Od davnina je jedan od najcenjenijih prirodnih proizvoda, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, već i u tradicionalnoj medicini kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih stanja, od ublažavanja kašlja i upale grla do zarastanja rana.

Danas znamo oko 300 različitih vrsta meda. Med se sastoji od više od 80% ugljenih hidrata, a nešto manje od 20% vode. Istraživanja su otkrila više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi. Što se tiče sastava ugljenih hidrata, dominira fruktoza, zatim glukoza, maltoza i drugi šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i vitamin C, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum i drugi. Pored toga, bogat je bioaktivnim komponentama kao što su flavonoidi i polifenoli.

Vrste meda:

Bagremov med

Svetle boje, vrlo slatkog i ugodnog ukusa zbog visokog udela fruktoze, a niskog udela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno delovanje, deluje blagotvorno na jetra i probavni sistem.

Žalfijin med

Svetložut, ugodnog ukusa. Deluje blagotvorno na proces probave i celi probavni sistem, ima antioksidativno delovanje zbog čega ima pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zaceljivanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Deluje tako da olakšava iskašljavanje i pospešuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kestenov med

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast ukus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

Livadski med

Med od raznog livadskog cveća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zaceljivanju rana, deluje blagotvorno na probavni sistem.

Med od lavande

Bogatog ukusa, boja se može razlikovati od svetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcionisanju gornjih disajnih puteva, deluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće delovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti, piše Ordinacija.hr.

Zanimljivosti o medu:

  • Pčele proizvode med više od 150 miliona godina
  • Za pola kilograma meda treba 556 pčela i dva miliona cvetova
  • Med se nikada ne pokvari
  • Zbog visokog udela fruktoze, med je 25 posto slađi od šećera
  • Da bi napravile med, pčele skladište skupljeni nektar u saće, a zatim ga isparavaju mašući krila
  • Pre nego što su se razvile biologija i botanika, ljudi su mislili da se cvetni nektar pretvara u med posebnom čarolijom
  • Med je osnovna hrana pčela. Razlog zbog kojeg su medonosne pčele toliko zauzete skupljanjem nektara s cvetova jeste stvaranje dovoljnih zaliha hrane za svoju koloniju tokom zimskih meseci
  • Med ima sličan sastav antioksidansa zdravih za srce poput spanaća
  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()