Održavanje zdravlja creva je važno za opšte blagostanje, a problemi poput gasova i nadimanja mogu poremetiti svakodnevni život
Iako mnogi to možda ne znaju, određeni sastojci za kuvanje mogu pogoršati ove simptome i izazvati nelagodnost i probavne smetnje.
Važno je voditi računa o sastojcima koje unosimo u naša tela, a izbor alternativa koje su pogodne za creva može pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju zdravijeg sistema za varenje. Nutricionisti Renato Fernandes i Stiv Teunisen izdvojili su jedan od najčešćih i najpopularnijih sastojaka koji mnogi koriste u kuvanju, a koji je često krivac za probleme s varenjem.
Nutricionisti su izdvojili beli luk kao jedan od glavnih krivaca koji negativno utiču na creva. Iako je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima i bogatom ukusu, ponekad može doprineti nelagodnosti u varenju, uključujući gasove i nadimanje, izveštava SheFinds.
"Beli luk je zapravo uobičajeni krivac kada je u pitanju izazivanje gasova, nadimanja i poremećaja zdravlja creva. On spada u kategoriju FODMAP hrane, hrane koja se slabo apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta u krvotok ili se uopšte ne apsorbuje", objašnjava Fernandes.
Dodaje da "zbog loše apsorpcije ove namirnice uvlače vodu u creva i bakterije fermentiraju, što dovodi do nagomilavanja gasova u crevima".
Objasnio je i razlog zašto beli luk može da ima takav efekat na creva. Fernandes objašnjava da beli luk "ima puno fruktana, vrste fermentabilnih ugljenih hidrata koji se takođe nalaze u hrani poput luka, praziluka, mladog luka, pšenice, raži, inulina i korena cikorije. Ljudi nemaju enzim potreban za razgradnju fruktana, što znači da ne mogu da se apsorbuju u tankom crevu, gde se većina hranljivih materija apsorbuje".
Ako vam beli luk izaziva loše varenje, postoji nekoliko nežnijih alternativa koje možete isprobati. Đumbir je odličan izbor, poznat po svojim antiinflamatornim i umirujućim svojstvima za varenje, tvrde nutricionisti.
"Đumbir je odlična prirodna alternativa. Sadrži jedinjenja kao što je gingerol koja pomažu u opuštanju crevnog trakta, smanjuju nadimanje i promovišu nesmetano kretanje hrane kroz vaš probavni sistem. Ovo ne samo da olakšava bilo kakvu nelagodnost već i poboljšava apsorpciju hranljivih materija", zaključuje Teunisen.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.