Ovo voće drastično snižava holesterol: Smanjuje i rizik od moždanog udara

Nakupljanje masnih naslaga može da dovede do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara - ali postoji jedno uobičajeno voće koje može da pomogne u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom.

03.07.2024. 11:51
  • Podeli:
shutterstock_1786422740 supermarket, kupovina, voće, market,-650c0fbd2f378.webp Foto: Shutterstock

Takozvani "dobar holesterol" pomaže našem telu da pravilno funkcioniše, ali prekomeran nivo "lošeg holesterola" i drugih materija mogu da dovedu do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od koronarne bolesti, srčanog i moždanog udara.

Nezdrava ishrana može da dovede do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem telu.

Holesterol se proizvodi u jetri, a takođe može da uđe u krvotok nakon konzumiranja hrane sa visokim udelom zasićenih masti, poput jagnjetine, svinjetine, govedine i živine sa kožom.

Ova vrsta masti takođe se nalazi u punomasnom mleku, kao i mlečnim proizvodima dobijenim od njih, kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.

Foto: Pixabay

Koje namirnice mogu da smanje holesterol?

Postoji određeno voće koje bi trebalo da jedemo svakodnevno. U pitanju je jabuka.

"Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka dnevno je odlična navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju holesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara", objasnila je nutricionistkinja Eli Brečer.

To je potvrđeno i istraživanjem objavljenim u četvorogodišnjoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition. Studija je pokazala da konzumiranje dve jabuke dnevno može znatno da smanji nivo holesterola.

Foto: Pixabay

Istraživanje je sprovedeno na 40 ispitanika koji su jeli par jabuka svaki dan tokom dva meseca, a rezultat je pokazao da im to pomaže u smanjivanju nivoa holesterola.

Istraživači su takođe otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne sudove nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što rezultira sličnim učinkom kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()