Rana dijagnoza aneurizme trbušne aorte spasava život: Besplatni pregledi širom Srbije

Pregled traje samo dva minuta i potpuno je bezbolan

Autor: Lena Sladojević
16.11.2023. 19:32
  • Podeli:

Zahvaljujući pilot-projektu i skrininzima trbušne aorte, koji su održani u sedam gradova, besplatno je pregledano više od 4.000 ljudi i spaseno više od 200 života.

Aneurizma trbušne aorte se uglavnom javlja posle 65. godine, češće kod muškaraca i pušača, a 80 odsto njih ne preživi pucanje aorte. Pregled traje samo dva minuta i potpuno je bezbolan. 

Ministarka zdravlja, ali i lekari najavili su da će se besplatni pregledi nastaviti.

"Ja samo da zamolim sve ljude, ja sam prošla taj skrining od par minuta, ništa nije bolno, a možete biti bezbedni. Posebno pozivam one koji su u porodici imali takve pacijente i šta time izbegavate, izbegavate da vam život bude ugrožen i da zbog nemarnosti da zbog toga što niste otišli negde da se pregledate, a gde vam je bilo omogućeno postanete hitan slučaj", rekla je ministarka zdravlja Republike Srbije Danica Grujičić.

Oni koji dođu do operacije, imaju šanse da prežive između 50-70 odsto.  

Foto: UNA

"Ukoliko se aneurizme trbušne aorte operiše kod pacijenta koji je dobro ispitan dobro pripremljen, onda je verovatnoća da se u prvih 30 odsto operativnog rada desi smrtni ishod jedan odsto", kaže dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, vaskularni hirurg prof. dr Lazar Davidović.

Ideju pilot projekta besplatnih pregleda trbušne aorte pokrenuo je docent Igor Končar.

"Što se tiče novog projekta, on bi trebao da pokaže da je moguće da se u zdravstvenoj ustanovi organizuje tim koji bi sam mogao da izvodi ovaj skrining program. Naši lekari će u tome pomoći, a mi smo izabarali centre koji su nam izašli u susret bolnica u Kruševcu, u Zaječaru, Bežanijska kosa i uključili smo ovaj put bolnicu u Novom Pazaru uz Klinčki centar", kazao je vaskularni hirurg Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije docent dr Igor Končar.

U julu su zabeležili rekord kada je urađeno 15 ruptura. Od 1992. godine, otkako vode evidenciju, operisano je blizu 1.700 bolesnika sa ovim problemom. Lečenje komplikovanog bolesnika, kako navode doktori, podrazumeva mnogo više ljudskih i finansijskih resursa.

"Infuzioni rastvori, transfuzija, lekovi, potpora za srce, pluća da se srede u startu, pa onda ide produžena hospitalizacija takvog pacijenta i dodatna velika potrošnja u intezivnoj nezi. Mislim da to nije nevažno za jedan zdravstveni sistem", kaže UD_Zvanicnik_PROF. DR DUŠAN KOSTIĆ-direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Dušan Kostić.

U Srbiji ima sve više obolelih osoba mlađih od 65 godina, u odnosu na ostale zemlje Zapadne Evrope. Zato je naš savet da pratite najbliži autobus sa ultrazvučnim aparatom koji će posetiti bolnice u Kruševcu (20. i 21.11.), Novom Pazaru (22,23 i 24.11.), Zaječaru (27 i 28.11) i Bežanijskoj kosi (29 i 30.11). 

Pregledi će se izvoditi i u ambulantama tih ustanova uz prethodno zakazivanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()