Zemlje sa neverovatno dugim pauzama za ručak

Grci ručak vide kao najvažniji obrok u danu

12.05.2023. 10:52
  • Podeli:
ručak restoran pixabay-645dfe41bca09.webp Foto: Pixabay

Mnogi delovi sveta na pauzu za ručak gledaju kao na veoma bitan deo radnog dana i vreme za opuštanje i obnavljanje energije.

Uzimanje pauze za ručak ne znači samo da imate vremena da jedete i uživate u hrani, već i da odvojite vreme za druženje sa kolegama, odlazak u šetnju ili kratku dremku.

Narod u ovim zemalja uživa u neverovatno dugim pauzama za ručak.

Španija: 3 sata

Španska "siesta" nije šala. U ovoj zemlji većina kompanija pauzira između 14 i 17 časova, a zatim posluje još tri sata pre nego što prestane sa radom. Ali zašto baš ovi sati, a ne, recimo, od 9 do podne? To je zato što je tada najtoplije, što dovodi do povećanja produktivnosti, bilo da se radi na otvorenom ili u kancelariji. Španci se čvrsto drže svoje tradicije.

Grčka: 3 sata

Duga pauza za ručak u Grčkoj nije toliko vezana za odmor. Grci ručak vide kao najvažniji obrok u danu, što znači da im je potrebno više vremena da ga pojedu. Većina ljudi odlazi kući na ručak i dremku oko 14 časova, a na radno mesto se vraćaju u 17 časova, otprilike kada se američki radni dan privodi kraju.

Francuska: 2 sata

Prihvatljivo je da se vlasnici prodavnica širom Francuske, bilo u užurbanom Parizu ili ruralnoj Provansi odmaraju između 14 i 16 časova. Ovo je univerzalna pauza kako za školsku decu, tako i za radni narod.

Kina: 2 sata

Radnici u Kini dobijaju pauzu za ručak između podneva i 14 časova, koja počinje brzim ručkom nakon čega sledi dremka. Ideja dremke postaje sve popularnija u zemlji u kojoj više nije neobično da fabrike dozvoljavaju radnicima da se prepuste spavanju od pola sata.

Brazil: 2 sata

Brazilski radnici znaju kako da maksimalno iskoriste pauzu za ručak. Često će zakazivati sastanak van kancelarije za 10:30 ili 11:00, a zatim uzeti dvočasovni odmor. Ali, kao i u Španiji, večera počinje veoma kasno, što im omogućava da rade do kasnih sati, ali i stvara potrebu za obilnim ručkom.

Italija: 90 minuta

Osim ako vaš šef nije prilično opušten, ručak od sat i po je prilična retkost. U Italiji je standard.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()