Da odlazak u penziju ne bude bauk: UNA istražuje - šta sve nosi treća životna dob sa sobom?

Ne pada svima ta tranzicija lako

Autor: Emilija Pešić
09.07.2024. 21:00
  • Podeli:

Kada odete u penziju imaćete dovoljno vremena za sebe i drage ljude, da ispunite neke od svojih želja, i konačno krenete sa aktivnostima, na koje ste možda dugo čekali. Ipak, ne pada svima ta tranzicija lako, niti je doživljava na isti način. 

Šta sve nosi treća životna dob sa sobom?

Deca su odavno zasnovala svoje porodice i otišla svojim putem, vi ste konačno dočekali penziju, napustili šefa i radne obaveze, ali neretko ono što godinama priželjkujemo u nama izazove stres, depresiju i pitanje - šta sada?

"Ukoliko nam je život jedino i isključivo vezan za posao, zasnovan na tom jednom stubu, naravno da ćemo penziju doživeti kao gubitak života, jer nam se ceo život vrteo oko te jedne stvari.  Za mentalno zdravlje je jako važno da imamo u više segmenata života u koje ulažemo, da imamo više tih nosećih stubova svog života, da onda nije jedina stvar na koju se oslanjamo to radno vreme", kaže psiholog Jelena Milošević.

Iako bi odlazak u penziju trebalo da bude nagrada za godine napornog rada, neretko novi mesečni priliv postane uzrok nezadovoljstva.

"Iz godine u godinu kako su se menjali uslovi, nepovoljni uslovi za odlazak u penziju, penzioneri se osećaju neravnopravno, svaki put je gore i gore. Tako da uvek osećaju da će dobiti manju penziju, nemaju ni motivaciju", ističe Slađana Plavšić iz Udruženja penzionera Stari Grad.

Ali uvek postoji i ona druga strana. Godine će svakako da prolaze, a mi možemo da biramo kako želimo da ih iskoristimo - to je odlučila i Draginja Veckov, penzionerka više od 10 godina.

"Što kažu imate sve vreme ovog sveta posvećeno samo vama, kako ga vi organizujete, to je na vama. Ja do sad, suprug i ja, stvarno se provodimo, idemo po klubovima, idemo na sportske aktivnosti, uglavnom nas to interesuje, posećujemo olimpijade, posećujemo muzeje, pozorišta, tako da je nama stavrno lepo bez obzira sto nam nisu penzije velike, ali ima dosta dešavanja gde ne treba novac", kaže za UNU Veckov.

Prirodno je da u trećem dobu na red dođu sva ona preispitavanja za koja možda niste imali vremena, kaže struka. Istovremeno, svet je prepun mogućnosti, a naša volja i motivacija su vodilje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()