Amerikanci prezadovoljni razgovorima u Beogradu: Potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični

Inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj

13.11.2023. 20:54
  • Podeli:
dajan farel u beogradu, 13 nov 2023 - foto tanjug vladimir šporčić (2)-65527ce236026.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju Dajan Farel ocenila je danas u Beogradu da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da  su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom energetike Dubravkom Đedović Handanović bili odlični.

Farel je poručila da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju. Ona je dodala je u razgovorima bilo reči o brojnim oblastima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo u oblasti trgovine i dodala da je važna saradnja i u oblasti nauke.

Podsetila je da je njena poseta usledila nakon uspešne i pozitivne prošlogodišnje posete američke trgovinske misije kada su predstavnici 27 kompanija i 50 pojedinaca iz SAD posetilo Srbiju i Crnu Goru. Ona je rekla večeras i da su američke kompanije zaiteresovane za međunarodnu sprecijalizovanu izložbu EXPO koja će biti održana u Beogradu 2027. i da je jedan segment razgovora sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić bio posvećen upravo toj temi.

"Veoma smo uzbuđeni zbog EXPO 2027. Od predsednice Vlade imala sam priliku da čujem više o planovima Srbije za EXPO i naravno potvrdila sam da su američke kompanije veoma zainteresovane da pomognu oko razvoja infrastrukture i u veoma važnoj digitalnoj sferi", rekla je Farel za Tanjug, nakon razgovora koje je danas u Beogradu imala sa Brnabić, ministarkom rudarstva i energetike Dubrakvom Đedović Handanović i predstavnicima Američke privredne komore.

"Želimo da čujemo više o aspiracijama, interesima i željni smo da se postaramo da naše kompanije znaju što više o mogućnostima koje bi im učešće na EXPO u Beogradu donelo. Veoma su željni i veoma entuzijastični", rekla je.

Farel na pitanje vezano da Sajam vina "Wine Vision by Open Balkan" i podršku koju SAD daju Otvorenom Balkanu - inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da je Sajam fantastična ideja iz koje mogu proizaći samo dobre stvari.

"Što se tiče Sajma vina, kakva fantastična ideja. Mislim da svaki put kada se dođe do prilike da ljudi zaista mogu zajedno da nazdrave, da međusobno opušteno razgovaraju, iz toga mogu proizaći samo dobre stvari", rekla je Farel.

Prema njenim rečima, to je još jedan odličan piremer liderstva.

"I zato mislim da je to još jedna divna ilustracija liderstva koje Srbija i susedne zemlje zauzimaju u pogledu na Zapadni Balkan, ne samo na individualnoj osnovi, već  i u pravcu razumevanja snage, mogućnosti i komplementarnih aspekata čvrstih međusobnih odnosa u regionu, tako da sam veoma uzbuđena zbog toga", rekla je Farel. 

Farel je ocenila da su potencijali za saradnju sa Srbijom bezgranični i istakla da su razgovori sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom rudarstva i energetike bili odlični i da je bilo reči o brojnim oblasitima u kojima postoji jak potencijal za saradnju i partnerstvo.

Poručila je da je u Srbiju došla sa novim idejama kako da dve zemlje ojačaju trgovinsku saradnju.

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti tehnologija, čiste, obnovljive energije, o izuzetnim američkim kompanijama koje već posluju u Srbiji na različitim projektima i sarađuju sa Vladom Srbije u oblasti infrastrukture i digitalne tehnologije", rekla je Farel.

Zamenica američkog podsekretara za međunarodnu saradnju rekla je da su i inovacije i razvoj tehnologija bile važna tema razgovora, kao i veštačka inteligencija i pravac u kojem ide njen razvoj.

Farel je dodala da se razgovaralo i o industriji zabave, o vezi tehnologije i kreativnosti, "kreativnoj saradnji koja može dovesti do uspešnih blokbastera".

"Moram da pohvalim vaše programere u oblasti gejminga koji su izuzetno dobro poznati ljudima u našoj zemlji. Ovo je još jedna oblast u kojoj govorimo o kreativnim mogućnostima i korišćenju tehnologije. Toliko mnogo razloga da se osećate veoma pozitivno i veoma povoljno u vezi sa odnosima SAD i Srbije", zaključila je Dajan Farel.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()