"Bajden krši obećanje": Peking se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u SAD

Povećanje carina krši obećanje predsednika SAD Džozefa Bajdena da Vašington "neće pokušati da potisne i obuzda kineski razvoj"

14.05.2024. 20:16
  • Podeli:
kina, sad, zastava zastave kine amerike sad, kineska američka ekonomija trgovina, ekonomski rat - shutterstock-66436a85817a8.webp Foto: Shutterstock

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

Kako se navodi u saopštenju, povećanje carina krši obećanje predsednika SAD Džozefa Bajdena da Vašington "neće pokušati da potisne i obuzda kineski razvoj" i ovaj potez Bele kuće će "ozbiljno uticati" na atmosferu bilateralne saradnje dveju zemalja, prenosi Rojters.

"Sjedinjenje Američke Države treba odmah da isprave svoju grešku i ukinu dodatne carine nametnute Kini", zaključuje se u saopštenju.

Predsednička administracija Džozefa Bajdena najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Vašington će takođe pored ranije najavljenih povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV) povećati i namete na medicinske proizvode ili lučke dizalice, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Bela kuća je saopštila da će promene uticati na oko 18 milijardi dolara tekućeg godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije.

Počev od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto. 

Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 odsto, a carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma povećaće se više od tri puta, sa sadašnjih 7,5 na 25 odsto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()