"Britanci, prihvatite kratkoročnu bol za dugoročnu dobit": Starmer najavio brutalan predlog budžeta

Situacija sa javnim finansijama Velike Britanije je gora nego što smo ikada zamišljali, rekao je premijer

27.08.2024. 14:02
  • Podeli:
kir starmer, 6 jul 2024 - foto Reuters-66894e3f8a736.webp Foto: Reuters

Premijer Velike Britanije Kir Starmer upozorio je da će predlog državnog budžeta u oktobru biti "bolan" i da će tražiti od građana da prihvate "kratkoročni bol za dugoročnu dobit". 

Starmer je u današnjem televizijskom obraćanju rekao da je situacija sa javnim finansijama Velike Britanije "gora nego što smo ikada zamišljali", optuživši Konzervativnu partiju da je tokom 14 godina na vlasti vodila pogrešnu politiku, prenosi Blumberg.

Britanska ministarka finansija Rejčel Rivs koja će 30. oktobra saopštiti vladine planove za privredu, uključujući promene u oporezivanju i potrošnji, ranije je saopštila da je otkrila "crnu rupu" u budžetu zbog koje će verovatno biti neophodno povećanje poreza.

Veliku Britaniju prema najavama na jesen očekuje poskupljenje energije za skoro 10 odsto.

Novo istraživanje tamošnje organizacije za pomoć građanima Sitizens advajs (Citizens Advice) pokazuje da je svaka četvrta osoba u Britaniji toliko zabrinuta zbog povećanja troškova energije da kaže da će biti primorana da isključi grejanje i toplu vodu ove zime.

Anketirani su naveli da će morati da preduzmu ove drastične korake ako gornja granica cene energije u Britaniji poraste za predviđeni iznos od 150 funti (176 evra), odnosno za 9,2 odsto. 

Grejanje će prema vlastitim rečima isključiti 31 odsto domaćinstava sa decom i 39 odsto korisnika sa niskim primanjima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()