Brnabić: Glavni izazovi ekonomija i energetika, PIO fond održiv

Naša ekonomija je direktno vezana za ekonomiju članica EU, pre svega Nemačke, pa ukoliko tamo bude recesije, i mi ćemo imamo izazove, poručila premijerka

27.12.2022. 15:47
  • Podeli:
Ana Brnabić_Foto Tanjug_Vlada Srbije_Slobodan Miljević-63ab031e48ad7.webp Foto: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Sledeće godine, tri glavna izazova će biti ekonomska situacija, energetika i stabilnost, odnosno nestabilnost na ovim prostorima, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ekonomska situacija na evropskom kontinentu će biti još teža što duže bude trajao rat u Ukrajini, rekla je premijerka, odgovarajući na pitanja novinara posle konferencije "Talenti na okupu".

Prema njenim rečima, naša ekonomija je direktno vezana za ekonomiju država članica Evropske unije, posebno i pre svega Nemačke.

"Ukoliko tamo bude recesije, ukoliko bude teška situacija, onda i mi imamo izazove u tom smislu", rekla je Brnabić. Kao drugi izazov, premijerka je navela energetiku, ističući da je sigurno da će sledeća zima biti još teža od ove.

Podizanje termokapaciteta

"Već se spremamo za sledeću zimu na razne načine i dodatnim podizanjem naših termokapaciteta. Mi ćemo do sledeće zime imati još jednu termoelektranu od 350 megavata, ali i dodatnim podizanjem naših gasnih elektrana, i pokušaćemo da dobijemo više energije sa manjom potrošnjom gasa", navela je Brnabić.

Kako kaže, do sledeće grejne sezone biće sve završeno i spremno za dobijanje kako toplotnem tako i električne energije, makar u nekoj meri iz otpada deponije Vinča. 

"Tako da će, recimo, samo za Beograd od sledeće godine otprilike pet odsto potrošnje električne energije biti pokriveno spaljivanjem otpada u Vinči, 10 odsto domaćinstava toplotnom energijom iz Vinče", navela je ona.

(Ne)stabilnost

Govoreći o trećem izazovu – sveukupnoj stabilnosti, odnosno nestabilnosti na ovim prostorima, Brnabić se nada da će se naći način da Priština počne da poštuje sve sporazume, što bi značilo za dalje pregovore Beograda i Prištine i poštovanje prava Srba na KiM.

"To bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti. Ne mislim da Aljbin Kurti ima apetit za to, niti želju. On ima ambiciju da izazove ratne sukobe i nadam se da će biti dovoljno razuma da se takve stvari izbegnu, ali nedopustivo je pretiti nasilnim uklanjanjem barikada, jednostavnije je ispoštovati prava Srba", poručila je premijerka.

'PIO fond održiv, prodaja imovine po zakonu'

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) je finansijski odživ, a sve u vezi sa PIO fondom, kao i prodaja njegove imovine, radi se u skladu sa zakonom, rekla je premijerka na pitanje novinara po kom osnovu država prodaje imovinu ovog fonda ispod tržišne cene. Kaže da je upitno šta to znači ispod tržišne cene i da je uverena da se sve što se radi po tom pitanju i radi u skladu sa zakonom.

"Pitanje šta je za vas tržišna cena, ona koju bi vi voleli da bude, a i mi bismo voleli da bude što bolja ili ono što na tržištu možete da dobijete. Verujem da se imovina PIO fonda prodaje po zakonu, a ako imate drugačije informacije molim vas pokrenite procedure, ako imate osnovana sumnju da se radi nešto suprotno zakonu", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da su za ovaj fond ranije dotirana ukupna sredstva, kada je zaposlenost bila 29,5 odsto, ali da je poslednjih godina PIO postao održiv.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()