Brnabić: Srbija uspela da se transformiše u ekonomiju zasnovanu na investicijama

Premijerka Srbije učestvuje na Kopaonik biznis forumu

04.03.2024. 21:49
  • Podeli:
ana brnabić kopaonik biznis forum jadranka ilić tanjug-65e63395e584e.webp Foto: Jadranka Ilić Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija postala zemlja koja je uspela da transformiše svoju ekonomiju od radno intenzivne do ekonomije koja je zasnovana na inovacijama i naprednoj tehnologiji. 

Učestvujući na panelu "Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji" na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je Srbija do 2016, 2017. godine bili zemlja čija je ekonomija uglavnom bila bazirana na radno-intenzivnim investicijama, zato što je nezaposlenost 2012. godine bila preko 25 odsto, a nezaposlenost mladih preko 51 odsto.

"Mi kao zemlja nismo imali taj kredibilitet ili referencu za investicije i vlada pre one koju sam ja krenula da vodim 2017. godine, Vlada Aleksandra Vučića je morala da se bavi dovođenjem radno-intenzivnih investicija kako bi sa jedne strane zaposlali ljude, smanjila se nezaposlenost, obezbedila radna mesta i plate, a sa druge strane polako gradila kredibilitet kao mesta za investicije da bi u nekoj budućnosti mogli da stvaramo investicije koje su više tehnološke, napredne, kapitalno intenzivne i sofisticirane", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, već kada je ona preuzela dužnost predsednice vlade, situacija je bila mnogo drugačija i već tada se videlo da će Srbija postići fiskalnu stabilnost i da će se nezaposlenost svesti ispod 10 odsto.

"Krenuli smo tu transformaciju ka ekonomiji koja je više zasnovana na inovacijama, naprednoj tehnologiji, ka ekonomiji koja može da stvori dodatnu vrednost. Sa takvim investicijama je izuzetno, izuzetno važno da vi ustvari imate i tu političku stabilnost koja je na jednom drugačijem nivou i demokratičnost", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da se od doba pandemije kovda razvoj bazirao na rastu koji je dolazio iz sektora usluga. 

"Svako drugo radno mesto stvoreno u Republici Srbije bilo u IKT sektoru i vi to ne možete bez ozbiljne vizije i ozbiljne stabilnosti. Tako da je nama stabilnost zaista izuzetno važna", istakla je Brnabić.

Komentarišući to što je Srbija po indeksu demokratije Ekonomista napredovala četiri mesta, Brnabić je istakla da je to zahvaljujući političkoj particijipaciji i učešću građana u politici.

"To je sasvim suprotno od onoga što pokazuju neki drugi indeksi kao što je Freedom House, ja ću sutra da odgovorim na sve ono što smo danas čuli od Freedom House, ali rekla bih da ovako kredibilni i objektivni izvori govore ono što je istina. U ovoj kategoriji po tome je Srbija zemlja koja se svrstava uz zemlje kao što je Italija, Belgija, Češka, Estonija, dakle to nije ni malo loše. Ali živimo, kao što smo već rekli, u izuzetno kompleksnim okolnostima, u kojima je taj politički pritisak preko različitih rangiranja", rekla je premijerka.

Kako je rekla, dodatan izazov za Vladu Srbije je da se protiv takvih pritisaka bori argumentima i transparentnošću.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()