Bruto inostrani dug Hrvatske u ovoj godini povećan je za 17,1 odsto

Porast je rezultat rasta duga centralne banke

10.08.2023. 15:19
  • Podeli:
evro euro inflacija pixabay.jpg Foto: Pixabay

Prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), bruto inostrani dug zemlje na kraju aprila iznosio je 58 milijardi evra, što je za 7.1 milijardu ili 14 posto više nego godinu dana ranije, a takav porast je pre svega rezultat rasta duga centralne banke.

Istovremeno, to je i 0.2 milijarde evra ili 0.3 posto manje u odnosu na ovogodišnji mart. Ukupno je od početka ove godine bruto inostrani dug porastao 8.5 milijardi evra ili 17.1 posto.

Kako ističu analitičari Rajfajzen banke Austrije (RBA), snažan rast inostranog duga Hrvatske na godišnjem nivou i u odnosu na kraj godine rezultat je pre svega rasta duga centralne banke zbog primena pravila o knjiženju gotovine evra u bilans nacionalnih centralnih banaka Eurosustava.

Kako navode iz i RBA, od januara ove godine i pristupanja Hrvatske evropodručju, inostrane obaveze sektora centralne banke porasle su za deo evronovčanica dodeljenih prema ključu Evropske centralne banke koje nisu puštene u opticaj - gotovo 10 milijardi evra. Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primene navedenih pravila na inostranu poziciju HNB-a je u stvari neutralan.

Isključi li se centralna banka, bruto inostrani dug RH do kraja aprila ove godine primetno se smanjio u odnosu na decembar 2023., kao i na decembar 2022.  

Prema revidiranim podacima bruto inostranog duga u relativnom izrazu, promatrani pokazatelj zaduženosti bio je na kraju prvog tromesečja na nivou od 84.1 posto BDP-a ili 10.1 postotni bod više u odnosu na kraj 2022. Rastu udela u godišnjem BDP-u upravo su doprinele spomenute promene kod centralne banke, navode iz RBA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()