Cene zlata se stabilizovale nakon dvonedeljnog minimuma

Zlato je u sredu palo na najniži nivo od 10. juna

27.06.2024. 12:21
  • Podeli:
zlato, cena zlata, plemeniti metali, tržište zlata, zlatni grumen - shutterstock-6668425720056.webp Foto: Shutterstock

Cene zlata su se danas stabilizovale nakon što su prethodno pale na dvonedeljni minimum, dok su investitori čekali američke podatke o inflaciji kako bi videli koliko brzo će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope.

Stopa cene zlata nepromenjena je na 2.299,55 dolara po unci, a zlato je u sredu palo na najniži nivo od 10. juna, prenosi CNBC.

Cena fjučers ugovora na zlato u SAD pala je za 0,1 odsto na 2.310,20 dolara.

Dolar se kretao blizu osmonedeljnog maksimuma, čineći poluge skupljim za druge vlasnike valuta, dok su se referentni 10-godišnji prinosi takođe čvrsto držali.

"Porast američkog dolara praćen rastućim prinosima na obveznice doveo je do toga da cena zlata pliva protiv plime", rekao je glavni tržišni analitičar u KCM Trejdu Tim Voterer.

Guvernerka Američke centralne banke (Fed) Mišel Bouman je u sredu ponovila svoj osnovni stav da će "inflacija dalje opadati uz stabilnu referentnu kamatnu stopu" i da će smanjenje stope "na kraju" biti prikladno ako se inflacija bude održivo kretala ka dva procenta.

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()