Cigarete skočile na 600 dinara, do kraja godine još jedno poskupljenje

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku.

18.01.2023. 10:45
  • Podeli:
cigarete pušenje pixabay-63ac4bff13e89.webp Foto: Pixabay

Cigarete su danas i zvanično skuplje za 10 dinara te će od 20. januara paklica koštati između 310 i 600 dinara.

Iako su cigarete nekih proizvođača već poskupele, danas će cene zvanično podići i drugi brendovi. Biće ovo prvo poskupljenje ove godine, a po akciznom kalendaru objavljenom 2020. godine cigarete poskupljuju dvaput godišnje - početkom i sredine godine.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku.

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine. 

Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena.

Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođaći će povećati cenu cigareta za 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()